10-те топ дестинации на 2019-а на Ню Йорк Таймс

Водещият американски всекидневник класира местата, които не бива да пропуснем да посетим през тази година.

 

 

№ 1: Пуерто Рико

Година след опустошителния ураган Мария Пуерто Рико се възстановява. Полетите все още са по-малко, но броят на круизните плавания е като преди бедствието, хотелските стаи отново са пълни и множество големи атракциони са отворени. Нов развлекателен комплекс се изгражда в близост до Конгресния център в столицата Сан Хуан. В него ще има кина, ресторанти, кула за въжен тролей и концертна зала с 6000 места и ще бъде отворен в края на годината.

 

№ 2: Хампи, Индия

По време на разцвета на империята Виджаянагара през 16-и век Хампи е един от най-големите и богати градове в света. Архитектурното му наследство в югозападния щат Карнатака включва над хиляда каменни паметника, сред които хиндуистки храмове, крепости и дворци. Разпрострял се на 25 км по поречието на река Тунгабхадра и заобиколен от гранитни скали, градът, който е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, досега бе известен с това, че е трудно достъпен. Вече не е така – има директни полети от Хайдерабад и Бангалор до град Балари, който е на 40 км от Хампи.

 

№ 3: Санта Барбара, Калифорния

Отдавна известна като средище на кинозвезди и милионери, Санта Барбара вече е магнит за любителите на добрата храна. Прочути майстори готвачи се надпреварват да откриват ресторанти, предлагащи индийска, класическа, италианска, азиатска кухня. Градът предлага и повече от 30 дегустационни зали, където могат да бъдат опитани най-фините калифорнийски вина.

 

№ 4: Панама

Два нови островни курорта в близост до морския резерват Исла Коиба правят тихоокеанския бряг на Панама още по-привлекателен. Исла Паленке в залива Чирики разполага с осем къщички и една голяма вила върху зелен остров с площ от 1.6 кв.км. Освен че предлага достъп до седем плажа, каране на каяк сред мангрови гори и наблюдаване на китове, островът отглежда собствената си храна, поддържа политика на ограничаване на пластмасовите изделия, а мебелите са изработени от паднали дървета. Курортът Ислас Секас в залива Чирики, разположен на архипелаг от 14 острова, ще отвори врати през януари.

 

№ 5: Мюнхен, Германия

Ако става дума за културен туризъм, трудно е да бъде бит Мюнхен, столицата на Бавария. Театрите му са смятани за едни от най-креативните и амбициозни в Европа, като двата най-големи, Мюнхнер Камершпиле и Резиденцтеатер имат над 30 премиери между януари и май 2019-а. Музеите, разположени на пешеходно разстояние един от друг, са от световна класа, особено след обновяването на Лебенхаус Музеум с неговата колекция от германски художници, известни като Групата „Синия конник“. Най-важният аргумент да посетим Мюнхен веднага обаче е Баварската държавна опера, една от най-вълнуващите опери в Европа.

 

№ 6: Ейлат, Израел

Под водите на този курорт в най-южната част на Израел, на Червено море, има коралови рифове със стотици видове неонова риба, акули и скатове. Досега достъпът беше труден, но с откриването на новото летище „Рамон“ има директни полети от Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Прага и цяла Европа. За конкурса Евровизия 2019 ще бъдат открити нови хотели.

 

№ 7: Острови Сетучи, Япония

Регионът Сетучи, включващ островите от вътрешното море Сето и крайбрежните райони, ще бъде домакин на Триеналето в Сетучи пред 2019-а – важен културен фестивал, провеждащ се на три етапа. Определените за тях места за тази година включват малко посещаваните острови Тешима и Хонджима, където може най-добре да се усети балансът между природа и изкуство. На един час път с ферибот или влак стрела на юг от „островите на изкуството“ се намира Мемориалният музей на мира в Хирошима, едно от най-посещаваните места в Япония, който отвори врати отново през 2019-а след обновяване на стойност 51 млн. долара, продължило осем години.

 

№ 8: Олбор, Дания

Викингски кораби някога са прекосявали величествения Лимфьорд, където се намира Олбор. Сега градът превръща природното си богатство в богатство от изкуства. Авангардни постройки обсипват бреговете на Олбор, включително центърът Утзон, проектиран от Йорн Утзон, архитекта на операта в Сидни. Не пропускайте новата му серия от изложби на вдъхновяващи скандинавски архитекти, започваща от месец май. Авангардният културен център Нордкрафт, разположен в бивша електроцентрала, ще чества своята десетгодишнина през септември с редица специални събития.

 

№ 9: Азорските острови, Португалия

Субтропичните вулканични Азорски острови, част от Списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, очакват да ги откриете. Мистичната тучна зеленина, огромните вулканични кратери, превърнали се в езера, изхвърлящите пара естествени термални извори, бликащи от земята, хилядите сините хортензии и единствената кафеена плантация в Европа отличават островната верига. Нови ресторанти, съчетаващи местна, японска и органична кухня, ще направят пребиваването ви незабравимо.

 

№ 10: Ледени пещери в Онтарио, Канада

Ледените пещери, сътворени от ветровете и вълните, блъскащи северния бряг на Горното езеро, винаги са били ефимерни. Сегашните климатични промени обаче хвърлят сянка върху бъдещето им. Засега ледените пещери все още се появяват редовно, най-вече по край Су Сент Мари, градче на стоманолеяри на границата с американския щат Мичиган. Изградени от сняг и лед, пещерите са различни по размер, форма и цвят. Главният им градивен елемент са големите вълни на Горното езеро, които достигат до 6 метра. Ветровете, движението на ледовете и слънцето постоянно променят формата им, а най-подходящият месец да бъдат видени е февруари.