Очарователните римски потайности

Когато чуем да се споменава за Вечния град, веднага се сещаме за Колизеума, базиликата „Свети Петър“ и Фонтана ди Треви и това е нормално. Те, обаче, не са единствените забележителности, заслужаващи да бъдат видени в града с ХVІІІ-вековна история. Има няколко скрити и не толкова познати туристически места, които определено заслужават вашето внимание.

 

Galleria Doria Pamphilj

Галерията се помещава в построения през ХV век дворец  Doria Pamphilj. Вътре ви очакват разкошът на златни украшения, огледала, мраморни бюстове, кристални полилеи и една от най-големите художествени колекции в Рим на бивш частен колекционер. Но три неща заслужават вашето специално внимание: огледалната галерия, вдъхновена от версайската; известните творби на художници като Рафаело, Тициан, Джовани Белини, Пармиджанино, Тинторето, Веронезе; портретът на Папа Инокентий X на испанския художник Диего Веласкес.

Galleria Doria Pamphilj се намира на Via del Corso 305.

 

Quartiere Coppedè

Това е място, където няколко архитектурни стила се съчетават прекрасно под умелата ръка на архитекта Джино Копедѐ: арт нуво, барок, средновековен и древногръцки. Близо 40-те сгради и вили, носещи имената на известни феи, са построени в началото на XX век, а в наши дни са любимо място за много римляни. Потопете се в този лабиринт от цветове и мозайки, и не забравяйте да минете под впечатляващата арка на Via Dora. В съседство се намира Вила Торлония, проектира от неокласическия архитект Джузепе Валадиер, която също заслужава да бъде видяна.

Quartiere Coppedè се намира на Piazza Mincio.

 

Palazzo Spada

Palazzo Spada е бароков дворец, в който не само се помещават няколко от шедьоврите на Караваджо, Гуидо Рени и Рубенс, но и впечатлява посетителите с пищната си фасада. Ала това, което наистина ще грабне вниманието ви, е галерията на Франческо Боромини, намираща се във вътрешния двор на двореца. Самият Боромини е бил уникален архитектурен гений, когато ставало дума за промяна на възприятието на зрителите, затова 37-метровата галерия от колони и арки дава оптичната илюзия, че е поне четири пъти по-голяма.

Palazzo Spada се намира на Piazza Capo di Ferro 13.

 

Basilica di San Paolo fuori le Mura

В Рим има четири зашеметяващи папски базилики, като най-популярната и известната сред тях е, разбира се, „Свети Петър“. Втората по-важност, макар и не толкова известна на туристите, е базиликата „San Paolo fuori le Mura“. Намира се извън Аврелиановите стени на Рим, в южната част на града. Самата катедрала е изключително внушителна – с интериор богат на  златни мозайки и огромни мраморни колони, а фасадата е изработена от злато и мозайки. Портретите на всички папи красят стените, включително и на сегашния папа Франциск. В централния ѝ кораб се намира саркофагът с мощите на апостол Павел – това е най-важната реликва на църквата. Не бива да се пропуска и външният атриум, който е съставен от 150 колони и огромната статуя на Свети Павел.

Basilica di San Paolo fuori le Mura се намира на Piazzale San Paolo 1.

 

Villa Farnesina

Ярък представител на ренесансовото изкуство и архитектура, Villa Farnesina била построена за заможния сиенски банкер Агостино Киджи. Той бил личният ковчежник на Папа Юлий II, което означава, че  при изграждането и украсяването на новия му дом, не били пестени пари. През вековете вилата била собственост на знатната фамилия Фарнезе и неаполитанските Бурбони. Тя е украсена с редица важни стенописи, включително и „Триумфът на Галатея“ на Рафаело, вдъхновен от „Раждането на Венера“ на Ботичели. Съчетайте посещението си и с ботаническите градини в района „Трастевере“, които се намират близо до вилата.

Villa Farnesina се намира на Via della Lungara 230.