От Сена до площад ,,Конкорд” или какво друго се знае за следващите Олимпийски игри в Париж

Ето, че и 2022 почти се изтърколи, а с нея все повече и повече наближава 2024 година. Тя е много важна за Франция не само защото сегашният френски президент Еманюел Макрон бе обещал, че дотогава катедралата Нотр-Дам отново ще възвърне блясъка си, но и защото Париж ще бъде следващият домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри. Ето какво друго се знае до този момент:

 

Олимпийските игри

Компютърно генерирано изображение на Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

За първи път в историята на култовото спортно събитие, което ще започне на 26-ти юли 2024 г., церемонията по откриването на Олимпийските игри ще се проведе отвъд стените на стадион.

По информация на официалния сайт на френската столица, близо 10 500 спортиста и около 206 делегации от цял свят ще преминат по река Сена чрез специален воден парад, бидейки приветствани от близо милион зрители.

Този тъй амбициозен проект, плод на интензивната ни и колективна работа, ще донесе истинска радост и гордост не само на парижаните, но и на всички французи. Специални прожектори от цял свят ще бъдат донесени и монтирани за началото на игрите, за да пренапишат изцяло историята на Олимпийските и Параолимпийските игри. Върху мостовете, върху паметниците на културата, върху водата, навсякъде ще се усети хармонията между изкуството и спорта.” – свидетелства Тони Естонге, президент на комитета по организирането на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 година.

Карта, изобразяваща пътя на откриващата церемония от площад ,,Трокадеро“ до моста Аустерлиц.

Предвидено е церемонията да продължи близо 3 часа и 15 минути, като водното шествие ще започне от площад ,,Трокадеро” и ще завърши чак до моста Аустерлиц.

 

Параолимпийските игри

Така ще изглежда откриването на Параолимпийските игри в Париж след две години.

От друга страна, Параолимпийските игри ще започнат на 28-ми август. Тяхната откриваща церемония, обаче, ще се проведе на емблематичния площад ,,Конкорд, прочул се най-вече покрай масивния му египетски обелиск, издигаш се в самия му център.

Близо 4400 атлета от 184 държави ще маршируват по знаковия булевард ,,Шанз-Елизе”, за да бъдат посрещнати от 65-хилядната публика. Тук също няма да липсват спиращи дъха визуални и светлини ефекти.

 

Спорт без граници

В интерес на истината, местата на двете церемонии не са избрани случайно. А посланието е повече от ясно – спортът е за всички, независимо от здравословното състояние, пола, религията или расата на всеки един човек. ,,Спорт без граници и бариери” – така цели Париж да бъдат запомнени во веки веков Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 година.