От НФЦ: Филмът „Бягство“ да не бяга от номинациите за БГ „Оскар“

Филмът на Виктор Божинов „Бягство“ може да участва в надпреварата за българската номинация за „Оскар“ за чуждоезичен филм.

Това пише директорът на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ (НФЦ) – Петър Тодоров на сайта на организацията.

Причината за неговото официално изявление е, че в края на миналата седмица – на 6-и август, до Агенцията му е изпратено официално писмо от продуцентите на „Бягство“ Галина Тонева и Кирил Кирилов и от неговия режисьор Виктор Божинов.

С него те съобщават, че филмовата продукция „Бягство“ е поставена в ситуация да се откаже от конкурса, поради възникнал конфликт на интереси. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата.

Виктор Божинов.

В социалните мрежи Виктор Божинов дава израз на огорчението си с думите:

“Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на този състав на комисията. Намираме, че предпоставките за поредните спорове и междуособици в гилдията отново са налице и не искаме да участваме в състезание, в което победителят е известен предварително.

Още повече изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направено от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия. Успех на всички участници!“

По този повод Петър Тодоров уточнява, че членът на селекционната комисия, за когото става дума в писмото, е заменен с друг. Той не приема твърдението на продуцентите и режисьора на „Бягство“, изразено в писмото им, че състезанието е с предизвестен победител и ги приканва, ако те разполагат с информация кой е той, да му я предоставят, за да я провери.

„В противен случай това ваше твърдение за непровела се все още процедура е предпоставка за спорове, междуособици и напрежение във филмовата общност“ – уточнява в съобщението Петър Тодоров.

Накрая завършва с думите, че сега, когато няма пречки филмът „Бягство“ да участва в процедурата за избор на българското предложение за „Оскар“, той да остане в надпреварата.

Миналия петък, 5 август, бе обявено, че номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова ще е председател на комисията, определяща българското предложение за „Оскар“ 2023.

Кандидати за българско предложение за престижната награда тази година са:

  1. „Борсови играчи“, реж. Георги Костов
  2. „Бягство“, реж. Виктор Божинов
  3. „В сърцето на машината“, реж. Мартин Макариев
  4. „Майка“, реж. Зорница София, България/Германия/Хърватия
  5. „Меко казано“, реж. Анри Кулев, анимация
  6. „Петя на моята Петя“, реж. Александър Косев
  7. „Рибена кост“, реж. Драго Шолев, България/Румъния
  8. „Шекспир като улично куче“, реж. Валери Йорданов
  9. „φ 1.618“, реж Теодор Ушев, България/Канада
Кадър от „Бягство“.

И миналата година изборът на българската номинация за чуждоезичен „Оскар“ не мина без напрежение. Тогава на престижния форум бе изпратен филмът „Страх“ на Ивайло Христов и бе пренебрегнато заглавието с участието на Мария Бакалова „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева.

Тогава един от членовете на журито Теодор Ушев се възмути, че българското кино продължава да се води от архаични и съмнителни принципи и авторитети.