Три топ оркестъра закриват Джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“

Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ се закрива днес, 9 август, в Боровец, но за него тепърва ще се говори още много.

Ето кои са трите групи, на които организаторите – наследниците на д-р Илиев в лицето на д-р Татяна Илиева, са спрели своя избор.

На първо място е „тежката артилерия“ – Бигбендът на Българското национално радио.

Оркестърът е създаден през 1960-а, като първите му диригенти са Жул Леви, Димитър Ганев, Георги Ганев, Емил Георгиев и Милчо Левиев.

През 1965 г. на пулта застава Вили Казасян и той остава негов диригент в продължение на 33 години.

От 2010 г. начело на Бигбенда е един от най-популярните джаз музиканти – композиторът и пианистът Антони Дончев.

И до днес Бигбендът на БНР е желан гост на международните джаз фестивали. Той има редица записи за фонда на БНР, които са създадени или аранжирани специално за него.

Всички големи имена на българската джаз и етно сцена са били солисти на Бигбенда, като сред тях са Теодосий Спасов, Симеон Щерев, Милен Кукошаров, Йълдъз Ибрахимова, Васил Петров, Камелия Тодорова, Орлин Павлов.

Съставът е работил с много световноизвестни изпълнители, сред които Натали Кол, Ранди Брекер, Джозефин Бейкър, Том Харел, Джордж Гарзон, Джо Ловано.

На второ място сред закриващите Джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“ оркестри е MontunoBG – Красимир Желязков – България.

В Montuno-BG участват елитни музиканти от различни жанрове – джаз, рок, българска традиционна музика. В музиката им е органично вплетен с хармониите на джаза и модерният фюжън звук.

Съвременните аранжименти помагат на традиционното пеене и българската тамбура да се преплитат успешно с електронните инструменти.

Повечето композиции пулсират в ритъма на популярни български народни песни и танци. Сред хитовете на Montuno-BG са пиеси от първия му албум – My Burning Heart – 2021, който предизвиква голям интерес сред българските почитатели на джаза и етно музиката.

В Montuno-BG участват Краси Желязков, който е създател на проекта и автор на музиката и аранжиментите.

Дияна Василева е вокал, която е солист в световноизвестния хор – носител на „Грами“ – Мистерията на българските гласове. Тя е една от най-търсените певици на българската етно сцена и е работила с известни изпълнители като Лиза Джерард, Крис Корнел и израелския диджей Саги Абитбул.

На саксофона или флейтата, в зависимост от композицията, свири Арнау Гарофе Фарас. Той е носител на наградата „Най-добър соло инструменталист“ на Международния джаз фестивал на Джони Радукану, проведен в Румъния през 2016 година.

Друг, запомнящ се музикант от групата, е Радослав Славчев – Riverman.Той е един от водещите бас китаристи в България и е удостоен с приза „Най-добър музиканти на българските RnB награди“ през 2022 година.

На клавишните е многообещаващият млад пианист Павел Цонев, за който тепърва ще се пише много – също като за „колегата му“ на барабаните – Даниел Илиев.

Третият оркестър, поканен за закриването на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ е „Юнгсу Чой Тайни“от Южна Корея.

Юнгу Чой е композитор, продуцент и бенд лидер. Той се занимава с различни сфери на музиката – оркестровата, бигбенда и електронната.

По време на 10-годишния си престой в Европа той изгражда забележителна музикална кариера, като същевременно учи джаз композиция, филмова и електронно акустична музика в Консерваторията във Виена и университета Кингстън в Лондон.

Неговите уникални композиции и аранжиментите са изпълнявани от различни оркестри. Композира музика за модерни танци, мюзикъли, театър, телевизионни реклами и филми, а същевременно заема водещо място като преподавател в Korea’s World Cyber College.

„Юнгсу Чой Тайни“ издава дебютния си албум през 2011 г. с първия си собствен бигбенд в Лондон.

В момента е лидер на забележителен голям ансамбъл, в който са поканени някои от най-добрите корейски джаз музиканти – Jungsu Choi Tiny Orkester.

Отзвуците са, че „Юнгсу Чой Тайни“ не звучат консервативно. Техните композиции са далеч от предсказуемото. Оркестърът успява да постигне несравнима звучност с помощта на 12 музиканти и според познавачи това е най-добрият джазов оркестър в момента в света.