Опровергаха теорията, че кофеинът дехидратира

До скоро се смяташе, че кофеинът води до дехидратация. Факт е, че той може да действа като лек диуретик. Но в резултат на скорошно проучване на университета в Бирмингам, в което били изследвани петдесет мъже, консумирали от три до шест чаши кафе дневно, се оказало, че няма доказателства те да са по-дехидратирани от други петдесет души, които пиели само вода. Нека си припомним значението на редовното пиене на вода.

 

Всички знаем, че водата е от ключово значение за нашето здраве, но все още не е съвсем ясно как да осигуряваме на тялото си необходимата течност.

Водата е източник на живот – до 60% от човешкото тяло е съставено от вода – сърцето ни (73% вода), костите (31%) и кожата ни (64%). Тя е свързана и с доброто ни настроение. Много лекари препоръчват да се следва златното правило – да се пият по осем чаши вода на ден, но все още има много митове около хидратацията. Наистина ли кофеинът дехидратира? Оказва се, че не. Наистина ли хората с мазна кожа се нуждаят от повече хидратация? И наистина ли хиалуроновата киселина е толкова добра, колкото всички казват?

Когато кожата не е хидратирана, се появят фини бръчки, намалява бариерата срещу вредните влияния на околната сред, а и клетките на епидермиса не се делят по адекватен начин.

Това важи за всички типове кожа – и мазната, и сухата, могат да бъдат дехидратирани.

Но да пиете дневно по осем чаши вода не е единственият начин, гарантиращ адекватна хидратация. Трябва да се стремите да приемате вода и чрез храната, която консумирате – да ядете зеленчуци и плодове като краставици, чушки, целина, маруля айсберг, диня и ягоди, които зареждат тялото ни с необходимите минерали, витамини и фибри.

Има един деликатен въпрос и той се отнася до случаите, в които хората пият твърде много вода. Тогава се наблюдава свръххидратация. Това е състояние, при което нивата на натрий и електролити могат да станат опасно ниски поради пиенето на твърде много вода. Това може да причини главоболие, гадене, мускулна слабост и дори може да бъде фатално в екстремни случаи. Така че е от ключово значение да се намери правилният баланс.

Стресът, замърсяването, синята светлина от компютрите, излагането на ултравиолетови лъчи и липсата на сън могат да повлияят на кожата също толкова негативно, колкото и липсата на хидратация. Освен това, когато пием вода, мозъкът ни, който също е изграден от тази живителна течност, функционира по-добре. Не страдаме от главоболие и сме по-фокусирани. Големият въпрос, който вероятно вълнува повечето от нас, е как да осигурим повече вода за кожата си, така че тя да подобри състоянието си?

Един от начините е хиалуроновата киселина – макар и да звучи малко стряскащо заради втората дума в словосъчетанието, тя е известна като съставка – чудо в козметичните кремове.

Хиалуроновата киселина е захарна молекула, която произвеждаме по естествен начин в тялото си – намира се в кожата, очите, ставите, дори в пъпната връв. Тя действа като магнит – изтегля влагата от околната среда и я задържа в себе си. Тя може да абсорбира вода 1000 пъти над собствената си маса.

Така че паралелно с редовното пиене на вода и консумирането на храни с високо съдържание на живителната течност, трябва да се погрижите и за кожата си, като не я лишавате от хиалуронова киселина.