7 признака, че тренировките ви вредят повече, отколкото ви помагат

От малки ни учат, че спортът е много важен и необходим за общото ни здраве и поддържането на добрия тонус. Но понякога се случва да „кривнем от правия път“, което може да доведе до силна умора, спазми, гадене, мускулни крампи, непоносима мускулна треска и други странични ефекти. Разказваме ви кои са седемте най-често срещани признаци, за които алармират най-различни експерти, показващи че нещо не е наред с ежедневните ви тренировки:

 

1. Болката е най-силният индикатор

Болката фактически е начинът, чрез който тялото ви се опитва да ви предупреди, че правите нещо във ваш ущърб. Например, ако рамото ви наболява, това означава, че трябва незабавно да спрете с упражненията за рамена. Ала това не ви спира да тренирате други мускулни групи (крака, корем). Все пак, веднага щом приключите с тренировката, потърсете лекарска помощ или съвет от професионалист в тази област. Но ако болежките са много силни или пронизващи, ако забележите синини, натъртвания, подуване или отворена рана, веднага се обадете на вашия личен лекар.“ – казва Джасмин Маркус, терапевка от Ню Йорк, пред Business Insider.

Но няма нужда от излишна паника, твърди американката, стига да се научите да се вслушвате в езика на тялото ви. Така ще успеете да предотвратите по-сериозните инциденти, които могат да преустановят спортните ви занимания за доста дълго време.

2. Тренировките не бива да ви преуморяват или да ви карат да се чувствате замаяни

Разбираемо е, че по време на спортна активност, можете да се почувствате уморени. Но ако умората е съпътствана от световъртежи и силна отпадналост, навярно се случва нещо нередно. Така или иначе след края на спортните занимания вие трябва да се чувствате енергизирани, а не обратното.

Въпреки това, според Митчел Старкман, ортопедичен и спортен терапевт от Канада, лекото замайване по време на тренировки, особено във фитнес залата, е нещо напълно естествено, но то не бива да продължава дълго време.

Ако постоянно получавате световъртежи по време на тренировки, е добра идея да се посъветвате с лекар. Но е напълно нормално, когато вдигате тежести или сменяте често позицията си, да изпитате такъв дискомфорт. Все пак това е знак, че тялото ви се опитва да се пренастрои към налягането, причинено от смяната на някоя позиция, особено ако тя е извършена рязко. Затова следете кога се случват и колко дълго продължават тези неразположения.“

Не е изключено тези странични ефекти да са причинени от недояждане или неправилен хранителен режим, така че също го имайте предвид.

3. Честото разболяване е лош знак

Да, постоянните упражнения подсилват имунната система, но прекаленото трениране може да доведе до противоположния ефект. Ето защо, ако непрекъснато настивате или се разболявате, трябва да обърнете повече внимание на това дали си почивате достатъчно между тренировъчните дни, или не претоварването тялото си излишно. Причината може да се крие в тренировъчната ви програмата, затова може да ви се наложи да я смените.

4. Безсънието предупреждава

Физическите упражнения би трябвало да повишават качеството на съня, а не обратното. Ето защо инсомнията, според доктор Челси Акс, сертифициран лекар по хиропрактика (техника, която използва ръцете за лечение на редица състояния, свързани с гръбначния стълб), е сигурен знак, че вашата симпатикова нервна система (намира се в сивото вещество на гръбначния мозък и ускорява сърдечната дейност, усилва кръвното налягане и др.) не функционира правилно. Високото кръвно и гръдната болка също могат да бъдат част от симптомите.

Още повече, че някои тежки физически натоварвания, като спринтът и вдигането на тежести, се оказват сред ключовите фактори за хиперактивната симпатикова нервна система и безсънието. Поради тази причина д-р Акс съветва да се тренира рано през деня, а ежедневните медитации, масажи и практикуването на йога могат да помогнат много на мозъка да се успокои вечер преди заспиване.

5. Апетитът не бива да ви липсва

Въпреки че активното спортуване или смяната на диетата могат да засилят апетита, ако желанието ви за хранене внезапно изчезне, трябва да вземете мерки възможно най-бързо.

Множество атлети си мислят, че трябва да ядат само тогава, когато усетят глад. Това, обаче, не винаги е така. Възможно е, ако тренирате интензивно, несъзнателно да потискате нормалните си нива на апетит.“ – алармира диетоложката Меган Ослър от уебсайта http://www.ifit.com/ .

Така че при ненадейно изчезване на апетита ви е наложително да се свържете веднага с вашия диетолог, фитнес инструктор или лекар.

6. Депресията и раздразнителността са опасни

Когато се потите, тялото ви отделя ендорфини – хормоните, които намаляват болката и стимулират щастието. С други думи прекаленото спортуване може да доведе до притеснителни нива на тревожност, депресия и даже агресия.

Прекалено високата аеробна активност (бягане, плуване, колоездене, скачане на въже) може да предизвика парасимпатиково претрениране. Част от симптомите му включват отпадналост, депресия, раздразнителност и нарушено спортно представяне. Претренираните спортисти могат да страдат и от дисфункция на надбъбречната жлеза, в допълнение към негативното настроение, влошена от прекомерните нива на кортизол в организма.“ – предупреждава д-р Акс.

Най-малкото може неволно да пренасочите негативната си енергия върху някой случаен човек или ваш близък, за което после ще съжалявате.

7. Мускулната треска е донякъде полезна

Нормално е да усещате болка в мускулите си, след като сте приключили с тренировката, но мускулната треска не бива да продължава повече от ден-два. Ако мускулите ви са непрекъснато натоварени и ви болят, значи сте се претренирали.

Когато спортувате вие фактически причиняваните мънички микроразкъсвания в мускулите си, което впоследствие спомага за растежа им. Но ако не им давате достатъчно време за възстановяване и почивка, тренирайки още и още, вие не само ще разрушавате мускулната си маса, но и ще навлезете в състояние на постоянна болезненост и мускулни болки, които могат на свой ред да доведат до по-сериозни травми.“ – уведомява Емили Паскинс, персонален фитнес треньор от сайта iFit.