Зад кулисите на „Когато гръм удари“ в Народния театър

„Онова, което се случва зад кулисите и което не виждате, именно то държи спектакъла под контрол“ – ще ви признаят някои опитни актьори. Други ще ви предупредят, че е по-добре да не любопитствате твърде много какво става зад сцената.

 

Дори големият британски писател Съмърсет Моъм обръща внимание: „Опасно е да пускаш публиката зад кулисите. Тя лесно губи своите илюзии и после ти се сърди, защото е имала нужда тъкмо от красиви заблуди.“

Но от Народния театър „Иван Вазов“ не смятат така. Тази вечер (2 февруари) те ще дадат възможност на зрителите си да надникнат зад  кулисите.

От 18.30 часа започва нова видео поредица на живо, която може да се гледа на официалната страница на Народния театър във „Фейсбук“ на адрес: https://www.facebook.com/IvanVazovNationalTheatre .

и в официалния канал в YouTube на адрес: https://www.youtube.com/channel/UCr_uoDEsBYiiFk9V6Czk3pA .

Така ще „ще влезете“ в гримьорните, ще видите реквизита и ще можете да си поговорите с някои от популярните актьори от трупата на Народния театър, които ще ви разкажат как се подготвят за спектакъл, какви ритуали за късмет имат, как изглежда сцената броени минути, преди публиката да влезе в салона и в какво състояния са „чакащите артисти“ зад кулисите.

Сцена от „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“.

Зрителите ще могат да задават въпроси на актьорите, като могат да го направят в страницата във „Фейсбук“, където ще бъде живото излъчване, или на имейл pr.nationaltheatre@gmail.com.

За 19.00 часа е предвидено да се включи и 5-минутен стрийминг от началото на представлението, зад чиито кулиси публиката ще надникне.

Това е спектакълът „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ по известната пиеса на Пейо Яворов. За нея познавачите на Яворовото творчество казват, че тя е „недопрочетената му и недоизиграна пиеса“.

Историята на самото поставяне на пиесата е прелюбопитна – когато се подготвя да бъде изиграна за първи път, по време на генералната репетиция за премиерата й, е обявена мобилизацията за Балканската война. Новината съобщава участник в пиесата – актьорът Атанас Кирчев. Самият той отива на фронта, където е убит, и заради това изиграването на представлението е отложено с повече от година – официалната му премиера е на 12 октомври 1913 година. Но тя не носи щастие на автора си – Пейо Яворов. Само месец и половина след премиерата в къщата на улица „Раковски“, където живее поета, любимата му Лора, изяждана от ревност, се самоубива. Отчаяният Яворов също се опитва да сложи край на живота си, но се пронизва така с изстрел в слепоочието, че ослепява.

Сцена от „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“.

Тази ужасяваща трагедия помрачава съдбата на пиесата. След премиерата си тя е изиграна общо 20 пъти. Последното й представление е след погребението на Яворов, който не успявайки да понесе слепотата и общественото мнение, обвиняващо го за смъртта на Лора, се самоубива на 29 октомври 1914 година.

За втори път пиесата е поставена от Хрисан Цанков на сцената на Народния театър през 1939 година, а за трети път – 40 години по-късно – през 1979 г. – от режисьора Пантелей Пантелеев.

Постановката, зад чиито кулиси днес зрителите ще надникнат, е режисирана от Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова, а музиката – на Асен Аврамов.

А своите тайни за това как се подготвят за свещенодействието на сцената, минути преди да потънат в „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, ще разкрият актрисите Теодора Духовникова и Радина Боршош, както и актьорите Дарин Ангелов, Иван Юруков, Наделин Найденов и Богдан Бухалов.