Новият биг бос на британския “Вог” потвърди: модата е сериозен замърсител

Чиома Нади – това е името на новия главен редактор на британския “Вог”.

Родената в Лондон 44-годишна журналистка ще поеме щафетата от Едуард Енинфул, разчупвал разчупвал стереотипи и защитавал различните в продължение на шест години в смятаното за най-четеното модно списание в света.
От Би Би Си коментират, че Нади е първата жена от смесена раса, поела високия пост. Майка й е със смесен швейцарско-немски произход, а баща й е нигериец, дошъл да учи в Обединеното кралство през 60-те години на миналия век.

Нади започва кариерата си във вестници в Обединеното кралство, но после се премества в Ню Йорк, където работи за местния “Вог”. Там прекарва 14 години, като расте в кариерата и достига до позицията главен редактор на Vogue.com. Тя може да се похвали с интервюта със звезди като Риана и Анджелина Джоли, но описва себе си преди всичко като разказвач на истории.

След като миналото лято Едуард Енинфул обяви, че ще се оттегля, Нади трябваше бързо да се премести обратно в Обединеното кралство. Тя признава, че се възхищава на предшественика си заради своеобразната му революция – при него за първи път на корицата бе снимана транссексуална жена Лаверне Кокс, както и модели с увреждания.
В първия брой на “Вог”, на който Нади вече е главен редактор, тя е избрала да представи певицата FKA twigs, припомняйки си как е започнала като музикален журналист.

По данни на “Audit Bureau of Circulation” тиражът на британския “Вог” е около 190 000 бройки, като през последните години това число не се променя, въпреки предизвикателствата, пред които са изправени печатните издания. Но от “Вог” не стоят със скръстени ръце – те се стремят да привличат нови млади читатели през профилите си в “TikTok” и “Instagram”.
Самата Нади признава, че според нея социалните мрежи са основен конкурент на списанието. Любопитното е, че като друго сериозно предизвикателство пред “Вог”, тя сочи модата, за която признава, че е един от най-големите замърсители.

Според Нади модната индустрия трябва да се събуди и да си даде сметка, че носи голяма отговорност за замърсяването на света около нас. Тя припомня как списанието “Вог” често е било критикувано, че показва мода, недостъпна за повечето хора. Ето защо сега – като се прибави и обоснованата критика, че модата е тежък замърсител, отливът на читатели ще е абсолютно гарантиран.

Нади държи на позицията, че модата събужда фантазии и че това е, което тя иска да види, когато разгърне списанието. Тя разказва как един от най-ранните й спомени в детството е как била запленена от чифт лъскави лачени обувки. Била само на пет години, но успяла да убеди баща си да й ги купи. След това, израствайки в Лондон, тя изградила стила си, като наблюдавала как се обличат жителите и гостите на британската столица. Нямала достатъчно пари да си купува дизайнерски дрехи, но била силно вдъхновена от стрийт модата из Лондон. Тя я следва и днес, като я обогатява с винтидж елементи.

На въпрос притеснява ли се от слуховете, че Едуард Енинфул е решил да напусне заради разрив с легендарната главна редакторка на “Вог” – Анна Уинтур, Нади отговаря, че се разбира страхотно с нея, възхищава се на нейното трудолюбие и се смята за късметлия, че именно тази дама е неин ментор.