Кабинетът застрахова изложба с 12 картини на Франц фон Щук за над 7.5 млн. евро

На днешното си заседание, на 13 март, кабинетът взе решение да осигури държавна гаранция – застраховка – в размер на 7 537 000 евро за временната експозиция „Франц фон Щук“.

Тя ще бъде показана в Квадрат – 500 в София в периода от 15 април до 13 октомври 2024 година.

Картините са притежание на мюнхенския музей „Вила Щук”, а Националната галерия има специално отношение към германския художник – символист Франц фон Щук, тъй като притежава известната негова картина „Луцифер“.

Луцифер

Тя се смята за една от неговите най-знакови творби и от 1972 г. досега е участвала в множество международни изложби.

Изложбата „Франц фон Щук“ е част от активните усилия, които полага Националната галерия, за даразвива сътрудничеството си с други галерии и значително да увеличава обмена в областта на визуалните изкуства, пише в мотивите към решението. Сред задълженията на галерията са да издирва, събира, документира, съхранява, изучава и популяризира културни ценности в областта на българското и чуждестранното визуално изкуство с познавателна, образователна, научна и естетическа цел.

Франц фон Щук е световно известен германски художник-символист, привърженик на естетиката на символизма и експресионизма. Той е един от водещите художници на сецесиона в Мюнхен и професор в тамошната академия.

В изложбата ще бъдат представени 12 картини на Щук, сред които най-известните му произведения „Пазителят на Рая“ и „Грях“.

Грях

Картините са създадени в периода от края на XIX и първата четвърт на ХХ век. Те са част от германското културно наследство и са държавна собственост, заради което и застраховката, която трябва да плати българската държава, за да има възможност да ги покаже в Квадрат – 500 е висока – малко над 7.5 млн. евро.

Автопортрет

От Министерския съвет уточняват, че осигуряването на държавна гаранция за експонатите е общоприета европейска практика, която позволява на гостуващите изложби да не правят големи разходи, а да имат стимул да развиват двустранно сътрудничество с държавите – домакини.