Кога да гледате два от филмите с „Оскар“ в рамките на 28-ия София Филм Фест

След като носителите на наградите „Оскар“ станаха ясни, ето къде ще имате възможност да гледате два от отличените филми.

Един от най-обсъжданите документални филми за изминалата 2023 г. – „Двадесет дни в Мариупол“, който освен с „Оскар“ за най-добър документален филм, може да се похвали и с наградата на публиката в секция „Световно документално кино“ на Сънданс и с БАФТА ’24. След броени дни – на 26 март – той ще бъде представен в рамките на София Филм Фест в партньорство с Френския институт.

Екипът зад „Двадесет дни в Мариупол“

„Двадесет дни в Мариупол“ ще бъде излъчен във Френския институт – в зала „Славейков“, като преди прожекцията организаторите канят зрителите на специална дискусия с журналистите Ариан Шьомен и Бойко Василев. Тя ще започне в 18.00 часа. След финала на разговора – планиран за 19.30 часа, ще последва и прожекцията на „Двадесет дни в Мариупол“. След края на филма ще има разговор с публиката. Входът за събитието е свободен, но с предварително записване.

Мстислав Чернов

Награденият документален филм е дело на Мстислав Чернов и проследява екип украински журналисти, които пристигат в стратегическия източен пристанищен град Мариупол, в навечерието на руската инвазия в Украйна.

По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът от журналисти, които са единствените останали в града – се борят да понесат жестокостите и да изпратят кадрите си по света.

Режисьорът Чернов и колегите му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оцелелите жители на града ги умоляват да се погрижат светът да стане свидетел на случващото се.

Филмът, който отнесе „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля в лицето на Да’вин Джой Рандолф, също може да бъде гледан в рамките на София Филм Фест. Опциите за „Заседнали“/ „Останалите“ („The Holdovers“) са няколко: на 20 март от 20.30 часа в кино „Люмиер”; на 23 март от 20.30 часа в „Одеон“ ; на 15 март от 20.00 часа в „Дом на киното“; на 16 март от 20.30 часа – във „Френския институтит – кино „Славейков“ и на 24 март – в „Евро синема“ от 18.30 часа.