Прочутият пръстен Trinity на Картие вече 100 години е на пазара

Прочутият троен пръстен Trinity, измислен от Луи Картие, вече 100 години е на пазара и радва своите собственици.

Всъщност юбилей празнува не самото изделие, а грандиозната художествена идея, превърнала се в символ на любовта на много хора – известни и неизвестни. Това е едно от първите бижута унисекс.

Роми Шнайдер

Изяществото Trinity, състоящо се от три преплетени пръстена съответно от бяло, жълто и розово злато, са носили Жан Кокто (на някои снимки той е с два пръстена Trinity на малкия си пръст), Грейс Кели, Ален Делон, Роми Шнайдер, Гари Купър. В последната екранизация на „Майстора и Маргарита” пръстен Trinity носи и героинята на Юлия Снигир.

Грейс Кели

Талантливият момент във всеки дизайн на Картие е способността му да се трансформира в различни превъплъщения, без да си променя същността.

През годините трите основни тънки пръстена от трите вида злато ставаха по-широки и по-дебели, гладката им повърхност ставаше гофрирана и се покриваше с диаманти, към пръстените се добавяха гривни и висулки, появяваха се версии XL, златото биваше заменяно с керамика.

Жан Кокто

Но неизменна и постоянна си оставаше триадата от кръгли пръстени, идеално плъзгащи се един върху друг дори при наличието на инкрустирани брилянти.

В стотната си годишнина „Картие” предлага нова интерпретация на култовия символ: идеалният кръг е превърнат във „възглавница” – правоъгълник със заоблени ъгли. Метаморфозата – в буквалния смисъл „изменение на формата” – не се отразява обаче на функционалността на елементите: те все още в плавен танц преминават един в друг и са невероятно удобни за носене.

Креативният директор на секцията за бижута и часовници на „Картие” Мари–Лор Серед смята дизайна на Trinity за съвършена форма, за икона на стила par excellence, затова идеята за обновяването му по случай стогодишния юбилей отначало не изглеждала напълно възможна. Креативният екип приема предизвикателството, но е готов да се откаже от идеята за редизайн, ако не се получи вдъхновяващ резултат.

„Наложи ни се да започнем не с нарисувана скица, а с работа с материала, създавайки на ръка скулптурния обем. Така постепенно се стигна до формата на „възглавница”, за която тепърва предстоеше да се определят идеалните пропорции”, обяснява Серед.

Грейс Кели

Обновената колекция „Cartier Trinity“ включва пръстен, висулка и гривна със силует „кушон”, а също пръстен с брилянти и нов модулен пръстен, който може да се носи по различни начини.