Нов шрифт за изписване на автентичните извивки – „Азбуки“

По случай 24 май запалени дизайнери създават нов шрифт на българската кирилица. Той се нарича „Азбуки“ и тъй като може да се тегли безплатно, те го обявяват за техния подарък за Деня на буквите.

 

Целта на създателите му буквите да се изписват с автентичните им извивки, но същевременно да изглеждат модерно и авангардно.

Новият безплатен шрифт на българската кирилица е отворен за свободно теглене от днес – 24 май. Няколко месеца преди това екип от дизайнери и журналисти са работили по типографията на 30 главни и 30 малки букви на българската форма на кирилицата.

Причината е, че има 20 форми на кирилица, но в социалните мрежи и онлайн пространството се използва предимно руската форма.

Ето защо в България българската кирилица има нужда от популяризиране. Освен това в 12 държави по света се използва кирилица в нейните различни форми, но основно доминират руските и украинските шрифтове, просто защото има много дизайнери, които създават такива шрифтове.

В България пазарът все още е по-малък и броят на дизайнерите, които имат възможността да инвестират време, усилия и вдъхновение в изработка и създаване на такъв шрифт, са много малко, допълва един от инициаторите Златина Петрова, съосновател на дигитална агенция.

Проблемът с това на каква кирилица пишем, съществува от доста години. България е дала азбуката на близо 300 млн. души в Азия и Европа, а малките нюанси определят не само идентичността, но и отношението към езика.

Оказва се, че има нидерландска кирилица, руска кирилица, българска кирилица и през 2007г. имало объркване за печатащите официалния вестник на ЕС каква точно кирилица да използват.

Засега няма инициатива за общоевропейски български шрифт. Но надежда дава друга инициатива, която набира все повече съмишленици. Става дума за идеята на Министерството на дигитализацията – администрациите да започнат да пишат с българските кирилски букви.

А чрез този линк можете и вие да си свалите въпросния нов и красив шрифт – https://uspelite.bg/chestit-24-mai-s-azbuki-nov-bezplaten-shrift-s-balgarska-kirilitsa-1 .