Нидерландски супермаркет в помощ на възрастните

Неотдавна Кралство Нидерландия даде още един много добър пример как можем да помогнем и да се погрижим за пенсионерите. Разказваме ви какъв е той:

 

Една от основните глобални полемики през последните десетилетия е свързана със самотата и изолацията на застаряващата част на населението, особено с напредващата дигитализация по света.

Много често пенсионерите или не поддържат почти никакви контакти с близките си, или вече си нямат никого, с когото да пообщуват. Затова не е изненадващо, че си търсят събеседници или в някой в магазина, или в лекарския кабинет, или в градския транспорт.

Ето защо нидерландската верига супермаркети Jumbo (нищо общо с познатата ни гръцка в България) неотдавна отвори така наречената каса за разговори (“kletskassa”), където човек най-спокойно може да си направи мухабет (от арб. „приятелски разговор“) с касиера, без да бърза, докато пазарува.

Надписът на нидерландски гласи: “Най-добрата каса. За когато не бързаш.”

Това се случва в нидерландското населено място Флаймен, намиращо се в провинция Северен Брабант. За нула време kletskassa набира огромна популярност сред застаряващото население на кралството, където близо 1.3 млн. души са на възраст над 70 години, което води до откриването на още 700 kletskassen на различни места в Нидерландия.

Много души, особено възрастните, доста често усещат тежестта на самотата. Затова като семеен бизнес и верига супермаркети ние си зададохме задачата да се сближим с тези хора и да им внесем поне малко доза щастие в ежедневието им… Ние от Jumbo не искаме това да е само място, където човек да дойде и да си напазарува, но и да се позабавлява, да завърже нови контакти. Ето защо лансирахме и „All Together Coffee Corner“, където всеки може да се включи в разговора и да се наслади на чаша вкусно кафе…” – споделя Колет Клостерман-ван Еерд, главният комуникационен директор на Jumbo.

Впрочем, благородната инициатива има толкова силен отзвук в Нидерландия, че дори и Ернст Кайперс, актуалният министър на здравето, социалните грижи и спорта, също нескрито я подкрепя, правейки всичко по силите си, за да я промотира и доразвива.