Невероятни железопътни маршрути, които си струва да видите поне веднъж в живота (Втора част)

Пътешествието с влак, макар и да не е най-бързият начин да се доберете до местоназначението, определено е един от най-впечатляващите.

От големите прозорци на вагоните могат да се видят наистина поразителни пейзажи. Бързаме да ви разкажем за железопътните маршрути, които минават през най-живописните места в света.

От Токио до Осака, Япония

Любителите на високите скорости непременно трябва до се повозят по първата в света високоскоростна железопътна линия „Токайдо Шинкансен”. Влакът–стрела по този маршрут развива скорост до 285 км/ч и преодолява разстоянието от 515 км само за 2 часа и 21 минути. Обаче скоростта няма да попречи на пътешествениците да се насладят на природните красоти: композицията минава покрай живописни оризови ниви, хълмове, гори и планини, включително и покрай вулкана Фуджияма.

От Ванкувър до Калгари, Канада

Днес туристическият влак Rocky Mountaineer се движи по железопътната линия от 1885 година Canadian Pacific. По време на двудневното пътешествие пред погледа на пътниците ще се откриват уникални изгледи към високи отвесни канари от застинала черна лава, чисти езера и шумни планински реки.

Има също шанс да видите местни представители на животинския свят: снежен канадски овен, черна мечка барибал или гризли. Опитните пътешественици съветват да сядате в началото на първия вагон Gold Leaf с панорамни прозорци.

От Осло до Берген, Норвегия

Да си представим пътешествие из Норвегия по Бергенската железопътна линия с най-стръмния участък в света е невъзможно. Влакът преодолява 470 км за 7 часа. На всяка от 20-те спирки пътниците имат възможност да излязат и да се насладят на невероятните гледки на езера, водопади, гори и долини. Маршрутът, който се смята за един от най-красивите на планетата, минава по самото високопланинско плато Хардангервида и неговия връх на 1222 м надморска височина.

От Кернс до Куранда, Австралия

Впечатляващият железопътен маршрут през планинския масив Макалистър се използва предимно от туристи. Влакът пътува 45 минути през тропическите овощни градини на железопътната гара Куранда, покрай водопадите Стоун и Барон. А за да могат пътниците по-добре да разгледат Барон, влакът спира да панорамна площадка, откъдето се открива великолепен изглед. От допълнителните плюсове трябва да отбележим наличието на екскурзовод, който ще сподели интересни факти за железопътната линия и околната местност.

От Порту до Посиньо, Португалия

Шестдесет километра от железопътната линия Дору са прокарани покрай едноименната река. Старинните вагончета на влака се движат буквално по ръба на стръмната клисура, давайки възможност на пътниците да се насладят на прекрасните гладки към водоема. По време на траещото час и половина пътуване те ще видят също лозя, селца, маслинови горички и борови гори. Опитните туристи съветват това пътуване да се предприема в началото на пролетта или в края на лятото, когато цъфтят бадемовите дървета.

От Куско до Агуас Калиентес, Перу

Влакът с вагони в стил 20-те години на миналия век е най-комфортният начин да се доберете до древния град на инките Мачу Пикчу. Но и самото пътуване, траещо 3 часа и 20 минути, прави силно впечатление на туристите. Причината – живописните гледки към горите, селскостопанските тераси, автентичните села, зелените поля и бушуващите прагове на перуанската река Урубамба.