Неочакван крах на империята от ресторанти на Джейми Оливър

Главният готвач на Джейми Оливър заяви, че е „натъжен“, след като веригата му от ресторанти обяви, че е пред фалира и постави в риск 1300 работни места. Компанията е преминала под административно управление като форма за защита от кредитори при фалит.

„Аз съм дълбоко натъжен от този резултат и бих искал да благодаря на всички служители и на нашите доставчици, които вложиха сърцата и душите си в този бизнес повече от десетилетие. Оценявам колко трудно е това за всички засегнати“, сподели чувствата си Оливър.

Групата, която включва италианската верига на Джейми, Barbecoa и Fifteen, назначи KPMG за администратори. Администрацията може да отбележи края на ресторантската империя на Оливър във Великобритания, която започна с откриването на Fifteen в Лондон през 2002 година. Повече от 25 Jamie’s Italians в чужбина и Fifteen в Корнуол, които се управляват посредством франчайз, не са засегнати от администрацията.

„Бих искал да благодаря и на всички клиенти, които ни харесаха и подкрепиха през последното десетилетие, истинско удоволствие е да ви служим. Ние стартирахме Jamie’s Italian през 2008 г., предлагайки  голяма стойност и много по-качествени съставки, най-добрите в класа стандарти за хуманно отношение към животните и невероятен екип, който споделяше обща страст към страхотната храна. И направихме точно това“, заяви Джейми Оливър, цитиран от БиБиСи.

През последните няколко години Оливър се опита да съживи ресторантьорския си бизнес на фона на трудния потребителски пазар, силната конкуренция и нарастващите разходи.  Одитът идва след като продажбите на Jamie’s Italians имаха спад с близо 11% през миналата година, достигайки 101 млн. паунда и това доведе до затворянето на 12 ресторанта и съкращаването на 600 служители.

Веригата ресторанти на Оливър е поредната жертва на трудната среда на големите търговски улици във Великобритания. Бизнесът на популярния готвач се сблъска с трудности през последните две години, като редица негови ресторанти затвориха. През 2017 г. Оливър затвори последния от ресторантите си Union Jacks и закри списанието си Jamie, което съществуваше близо 10 години. През декември същата година готвачът вложи и 3 млн. паунда от собствените си пари в ресторантьорския бизнес.

Медийният бизнес на Джейми Оливър, който включва неговите готварски книги и телевизионни предавания, продължава да процъфтява, според сведенията, публикувани миналата година. От друга страна, лицензионният му бизнес, от който той притежава повече от половината в партньорство с други инвеститори и включва оборудване за готвене и домакински стоки, имаше спад на продажбите.