Не ви трябват крила за полет – 29 април е – танцувайте

„Танцът е тайният език на душата. На танцуващите не им трябват крила, за да летят. Животът – това не е да чакаш бурята да отмине, а да се научиш да танцуваш и когато вали из ведро“. Днес тези цитати ще се повтарят многократно, тъй като на 29 април танцуващият свят отбелязва своя професионален празник.

 

Всичко започва през 1982 г., когато танцовият комитет на Международния театрален институт избира за Международен ден на танца рождената дата на създателя на модерния балет – френският балетмайстор Жан-Жорж Новер (1727-1810). На 16-годишна възраст Новер получава първия си ангажимент като балетист в Парижкия театър. На 18 години – през 1745 г., постъпва в придворната опера в Берлин. След това танцува в Марсилия, а през 1750 г. вече е балетмайстор на трупата в Лион.

Новер е смятан за най-големия реформатор и теоретик на хореографското изкуство. Поставил е над 80 балета и е смятан за бащата на балета в актуалния му вид, като въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които са в основата на класическия танц. Работил е и в парижката „Гранд опера“, и в операта в Лондон.

Жан-Жорж Новер.

През 1759 г. пише книгата „Писма за танца и балетите“, с която се превръща в официалния законодател на танца.

Първият известен балет на Новер е „Китайски празник“, който е поставян многократно – на сцените в Марсилия, Страсбург и Лион, но най-голям успех има в Париж.

В празничния ден основното послание, което отправят посветилите се на танца, е публиката да се наслаждава на универсалността на изкуството им и с негова помощ – с изящество и финес – да преодоляват всички граници, които разделят хората.

Тази година по случай празника немският балетист Фридеман Фогел приветства колегите си с думите: „Всичко започва с движение. Това е инстинкт, заложен във всеки от нас, а танцът е усъвършенствано движение, което ни е дадено, за да общуваме“.

Фридеман Фогел в балета „Евгений Онегин“ на Чайковски.

Фридеман Фогел е бил гост балетист в Ла Скала, в Берлинския театър, във Финския национален балет, в Китайския национален балет, в балетната трупа на Мариинския театър, в Английския национален балет… Но до този момент в портфолиото му липсва сцената на Софийската опера и балет. Днес тя отбелязва празника с балета „Лебедово езеро“ от Пьотър Илич Чайковски. Спектакълът започва в 19.00 часа. Хореографията е на Мариус Петипа и Лев Иванов, либретото – на Владимир Бегичев и Василий Гелцер, режисьор е Олег Дановски, диригент – Борис Спасов.

От Софийската опера и балет честитят празника на колегите си, като подчертават, че балетът е мечта, която кара всички да се влюбим в нея!

Според официални данни на Националния статистически институт в страната ни функционират 3178 любителски танцови школи. В градовете те са 1 353, а в селата – 1 825. Посещавани са от над 56 600 души, което, за да си го представим нагледно, е все едно цял Видин (с около 56 000 души население) да затанцува.

Според официалната статистика танцовите школи, където ще ви научат да играете български народни танци, са 2386, спортни танци – 108, а балетни танци – 160 центъра. Освен това на 111 адреса ще ви предложат да ви научат езика на танца на чужди народи, а на 178 места ще ви покажат танцовите стъпки на различни етнически групи.

Така че грабвайте балетните пачки, пуснете си някой от петте най-известни балета според Buzz.dancechanneltv – „Лебедово езеро“ на Пьотър Чайковски, „Жизел“ на Адолф Адам, „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев, „Спящата красавица“ на Пьотър Чайковски или „Дон Кихот“ на Лудвиг Минкус, и танцувайте.