Назарет – градът на Благата вест

Днес честваме празника Благовещение – онзи епизод в историята на християнството, когато ангел Гавраил се явява на Дева Мария в дома й в Назарет и й разкрива тайната, че тя ще бъде майката на чакания Спасител – Исус Христос.

Ето какво си струва да се види в израелския град на Благата вест, който е със смесено население – на християни и мюсюлмани.

Църквата „Благовещение“

Основна туристическа атракция и място за поклонение на християните от цял свят е църквата „Благовещение“. Смята се, че е издигната на мястото, където е била къщата на Дева Мария, в която ангелът й е донесъл благата вест. Предполага се, че и това е мястото, където Исус е прекарал юношеството си. Сегашната църква е построена през 1969 година.

Според археолози там още през III век е имало църква. През IV век императрица Елена (майката на Константин Велики, управлявала Византия от днешен Истанбул) издига църква, която е разрушена от персите през 614 година.

По-късно на това място и кръстоносците издигат трикорабна базилика, но и тя е разрушена по време на османското нашествие. До 1730 г. мястото остава празно, след което орденът на францисканците получава разрешение да построи нова църква. Неин архитект е италианецът Джовани Музио.

Църквата „Свети Йосиф“

В съседство с църквата „Благовещение“ се намира църквата „Св. Йосиф“, построена през 1914 година. Смята се, че е издигнато на мястото, където някога Свети Йосиф е имал дърводелска работилница.

Църквата „Св. Йосиф“ е доста малка и много по-обикновена в сравнение с църкавата „Благовещение“. В нея обаче има впечатляващи фрески, изобразяващи Йосиф с Исус и витражи. Под църквата има подземие с артефакти, датиращи от Първи век след Христа.

Салезианският манастир

 

На север от центъра на Назарет, изкачвайки се по един от хълмовете, ще достигнете до Салезианския манастир. Към него е Църквата на Исус Юноша, издигната през 1918 година. Над олтара е поставена икона на Божия син. Църквата, посветена на Исус Юноша, е построена в неоготически стил от френския архитект Лусия Готие през 1918 година. Смята се, че на това място Исус е живял в младежките си години.

Първоначално пристройките към манастира били използвани за сиропиталище от Салезианския орден, но днес католическият орден е открил в тях семинария. Вечер в църквата се провеждат редовни концерти с класическа музика. Още една причина да посетите това място, от което се открива красива гледка към града на благата вест.