Най-добрите градове за живеене през 2021 година

Неотдавна излезе годишната класация на сайта https://www.bestcities.org/, както и тази на www.afar.com, за градовете с най-добро качество на живот през 2021 година. Въпреки двете кризи – здравната и икономическата, които бяха предизвикани от пандемията от коронавируса, населените места в списъка постепенно се съвземат от здравния и икономически шок. Разказваме ви кои са тези двадесет и пет световни първенци:

 

Критериите, по които са избрани, са Място (метеорологично време, безопасност, забележителности и зеленина), Население (брой на чужденци, имигранти и хора с висше образование), Програмиране (възможности за пазар и търговия, забавления, нощен и културен живот), Продукт (инфраструктура, институции, транспорт и качество на висшите учебни заведения), Просперитет (икономически растеж, БВП на глава от населението и брой на световноизвестните фирми и марки в града) и Популяризиране (популярност в интернет: Facebook, YouTube, Google, Instagram, TripAdvisor и други).

 

А ето кои населени места се класираха в челната петица:

 

1. Лондон, Обединеното кралство

 • Население (метрополитен регион): около 13 милиона
 • Миналогодишна позиция: на първо място
 • Топ критерии: Популяризиране и Програмиране

Въпреки световната пандемия, политическия хаос и Brexit, столицата на Великобритания продължава да бъде един от най-желаните градове за живот в света. Освен вековната си история и безбройни исторически забележителности, Лондон продължава да се развива и разраства с бързи темпове, съчетавайки умело старото с новото. В мегаполиса има и достатъчно паркове, интересни квартали (Чайнатаун), ресторанти, барове и музеи, а бидейки официалната резиденция на кралското семейство допълнително привлича милиони туристи всяка година. Освен това Лондон е един от най-важните финансови, икономически и образователни центрове в света, осигуряващи възможности за кариерно развитие и просперитет.

2. Ню Йорк, Съединени американски щати

 • Население (метрополитен регион): около 20 милиона
 • Миналогодишна позиция: на второ място
 • Топ критерии: Популяризиране и Програмиране

Най-известното населено място на САЩ бе сериозно ударено и от двете кризи, превръщайки го в почти призрачен град. Въпреки това Голямата ябълка започва бавно да се съвзема и отново да прогресира. През последните години бяха открити доста музеи като този за фотография – Fotografiska, намиращ се в манхатънския квартал „Флатайрън“, което допълнително увеличава туристическия интерес към Ню Йорк. Градът е идеалното място за завързване на нови запознанства, откриване на голямата любов и идеалният старт за кариерно развитие – точно както прави култовият персонаж от „Сексът и градът“ Кари Брадшоу, когато се премества в града, който никога не спи.

3. Париж, Франция

 • Население (метрополитен регион): около 12 милиона
 • Миналогодишна позиция: на трето място
 • Топ критерии: Продукт и Популяризиране

Още преди COVID-19 да се развихри, градът на Есмералда и Квазимодо бе сполетяван от ужасяващи терористични атентати, многобройни протести и унищожителни пожари, които за малко да отнемат една от най-ценните му перли завинаги – Нотр Дам дьо Пари. Но Париж продължава ежегодно да привлича огромни тълпи от хора със специфичната си архитектура, богата история и културните си събития. Освен това не е случайно, че за безброй много англоговорящи това е най-прекрасният град на планетата – както казва прочутата американска писателка от немско-еврейски произход Гертруде Щайн: „Америка е моята страна и Париж е моят роден град.“. Да припомним, че през 2024 г. френската столица ще бъде домакин на Олимпийските игри, затова не е изненадващо, че инфраструктурата непрекъснато се обновява, а парижани искат да посрещнат бъдещите си гости подобаващо.

4. Москва, Русия

 • Население (метрополитен регион): около 17 милиона
 • Миналогодишна позиция: на пето място
 • Топ критерии: Място и Продукт

След разпада на Съветския съюз, руската столица не спира да се развива и разхубавява благодарение на първите посткомунистически поколения, които имат възможността да обикалят света, а след това да се завърнат с безбройно много идеи и впечатления от чужбина. Именитият град може да се похвали и с някои забележителности от световно значение като Червения площад и православния храм „Басилий Блажени“, които не спират да привличат годишно по над милион туристи. Москва е известна и като един от градовете с най-добрите летища и авиационни връзки в света. В този ред на мисли неотдавна международното летище Шереметиево бе похвалено, че осигурява едни от най-редовните самолетни полети в световен мащаб.

5. Токио, Япония

 • Население (метрополитен регион): около 37 милиона
 • Миналогодишна позиция: на четвърто място
 • Топ критерии: Място и Просперитет

Въпреки неспиращите земетресения, цунамита и тайфуни, Токио вероятно е най-безопасният град в света. Това е доста полезно за пътешествениците, които искат да го разгледат и нощем. Освен това мегаполисът не спира да изумява с технологичните си иновации, чистотата и безупречната инфраструктура. Между другото, японската столица е на второ място в света по брой на ресторантите. Да припомним, че миналата година Олимпийските игри, чийто домакин бе Токио, бяха отложени за първи път в мирно време поради пандемията от коронавирус, но няма страшно. През 2021 г., ако всичко „върви по мед и масло“, спортните запалянковци пак ще имат възможността да посетят японската столица, която си остава домакин на Олимпийските игри.

Това бяха петте най-добри градове за живеене за 2021 година; от 6-о до 25-о място се класират Дубай (Обединени арабски емирства),Сингапур, Барселона (Испания), Лос Анджелис (САЩ) и Мадрид (Испания), Рим (Италия), Чикаго (САЩ), Торонто (Канда), Сан Франциско (САЩ), Абу Даби (Обединени арабски емирства), Санкт Петербург (Русия), Амстердам (Нидерландия), Берлин (Германия), Прага (Чехия), Вашингтон (САЩ), Истанбул (Турция), Лас Вегас (САЩ), Доха (Катар), Сеул (Южна Корея) и Сидни (Австралия).