Какво се случва, ако пиете прекалено много диетични безалкокохолни?

В диетичните безалкохолни, сред които най-популярна е Coca Cola Light, изкуствените подсладители са една от основните съставки. Проучвания са установили, че те могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Ето до какви заключения са стигнали тези изследвания.

 

В началото на 60-те години на ХХ век пазарът бе превзет от една нова напитка, но не нова по форма, цвят или вкус. Просто това бе диетичната кола.

С нула калории и без захар, тя обещаваше да бъде здравословна алтернатива на традиционните безалкохолни. Но както повечето красиви обещания в живота, това звучеше прекалено хубаво, за да е истина.

Може ли да различите в коя чаша има Coca Cola Light и в коя – обикновена кола? Оказва се, че и тялото ви не може. И оттук тръгват проблемите.

Доскоро всичко, което ядяхме, съдържаше някакво количество калории. И ако изядем нещо сладко, мозъкът изпраща съобщения до панкреаса, който започва да произвежда инсулин. Той, от своя страна, диктува да се складират захарни молекули в клетките ни за енергия. Когато пием Coca Cola Light, тъй като вкусът й е сладък, той измамва тялото ни, че в нея има истинска захар. Очакваните калории с енергия не пристигат и инсулинът няма какво да разпореди да се складира. Изследвания отчитат, че като мамим тялото си постоянно по този начин, пиенето на Coca Cola Light предизвиква метаболитен синдром. Той включва в себе си различни заболявания: високо кръвно налягане, висока кръвна захар и надебеляване – а те, от своя страна, увеличават риска от диабет, сърдечно заболяване и удар.

Направени са и проучвания, според които хората, които редовно пият Coca Cola Light, са изложени на по-голям риск от удар и деменция в сравнение с онези, които пият традиционната кола. В друго изследване, продължило осем години (от 1978 г. до 1988 г.), се включили доброволци с нормално тегло, които седмично пиели средно по 21 чаши диетична кола. Оказало се, че в рамките на изследвания период при тях се наблюдава двойно по-висок риск от напълняване и наднормено тегло, в сравнение с другите, включили се в експеримента, които не пиели никакви диетични напитки.

Според някои диетичните безалкохолни по време на ядене са добра и алтернатива на водата. В действителност обаче днес все повече изследвания отчитат, че вероятно това е най-лошият й заместител. Напитките, за които се смята, че не съдържат калории, могат да нарушат метаболизма ни по такъв начин, че да започнем да складираме мазнини.

Друг проблем е, че изкуствените подсладители в диетичните напитки могат да са 10 или 100 пъти по-сладки от захарта. За това, когато ги консумираме, мозъкът ни очаква повече калории, отколкото му даваме. Подобно на купон, на който си се настроил, че ще има голямо хапване, а намираш само зеленчуци и веганско сирене. Оставаш недоволен, гладен и ядосан. По същия начин изкуствените подсладители карат мозъците ни да искат още и още. Това се доказва от експерименти, направени с плодови мушици, мишки и хора – при всички тях изкуствените подсладители водят до нарастване на апетита и до надебеляване.

За това, ако причината да пиете диетични безалкохолни напитки, е свързана с желанието ви да отслабнете, то по-добре заложете на водата.