Най-бързият сериен джип е кросоувър, задвижван с батерии

Stellantis представи кросоувъра Jeep Wagoneer S, който ще стане първият глобален изцяло електрически модел на марката.

Електрическата установка на новия продукт, състояща се от два електромотора, произвежда 600 к.с. (837 Нм). Така най-бързият сериен кросоувър е джип, задвижван с батерии.

С тегло от почти 2.6 тона, Wagoneer S може да ускори до 60 мили в час (97 км/ч) за 3.4 секунди, като максималната скорост е ограничена до 200 км/час. По отношение на ускорението до първите сто километра, Wagoneer S се оказа по-динамичен от, например, най-мощния Tesla Model Y Performance и Jeep Grand Cherokee Trackhawk с мощност 707 конски сили.

Външно електрическият кросоувър е много различен от “квадратния” бензинов Wagoneer,

дизайнът е променен в името на рационализирането. Според компанията коефициентът на съпротивление на кросоувъра е намален до 0.29, което е по-малко от всеки друг Jeep и с 15% по-малко от средното за SUV сегмента.

Капацитетът на батерията е 100.5 kWh и ви позволява да изминете до 483 км с едно зареждане. Бързото зареждане на батерията от 20% до 80% отнема 23 минути. Дължината на кросоувъра е 4886 милиметра.

Wagoneer S се различава от бензиновата версия и има изцяло нов интериор.

Предният панел има четири сензорни екрана – арматурното табло, мултимедиен дисплей, екран за пътника и панел за настройки на климатичния контрол.

Продажбите на Wagoneer S ще започнат тази есен в САЩ и Канада,

а през 2025 година моделът ще дебютира и на други пазари. Цената започва от 72 хиляди долара.

Вероятно в бъдеще Wagoneer S може да получи бензинов двигател, инсталирането му е възможно на платформата STLA-Large. Гамата на Jeep също включва електрически 2WD Avenger, но той се продава само в Европа.

Stellantis N.V. е мултинационална корпорация за производство на автомобили, създадена от сливането през 2021 г. на италиано-американския конгломерат Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и френската PSA Group. Компанията е с центраелен офис в Амстердам.

Към 2023 г. Stellantis е четвъртият най-голям производител на автомобили в света по продажби след Toyota, Volkswagen Group и Hyundai Motor Group. През миналата година компанията е класирана на 61-во място в Forbes Global 2000. Акциите на компанията са регистрирани на Borsa Italiana, Euronext Paris и Нюйоркската фондова борса.

Stellantis проектира, произвежда и продава автомобили, носещи 14 фирмени марки: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram и Vauxhall.