Писмо на Наполеон Бонапарт отива на търг за 60 000 долара

Писмо, написано от Наполеон Бонапарт, в което той критикува своя учител по математика, се очаква да бъде продадено за 60 000 долара на търг.

Сред 800-те предмета на търга за изящни автографи и артефакти на RR Auction, който приключва на 12 юни, е рядко срещано ръкописно писмо от Наполеон Бонапарт, в което той закачливо критикува работата на своя учител по математика.

Неподписаното едностранично писмо на английски език – едно от едва трите известни – е написано от Бонапарт на 6 март 1816 г. и е адресирано до френския картограф и автор Еманюел, граф дьо Лас Каз, който е придружил Наполеон в изгнанието му на остров Света Елена.

Адресирано до „Господин граф Лас Каз“, то хумористично критикува прочутия атлас на Лас Каз. Писмото е придружено от твърдокопирано издание на „Le Mémorial de Sainte-Hélène“ на Лас Каз, в което се споменава писмото. Оценката му е 60 000 долара.

Ето още акценти от търга:

Неподписан едностраничен ръкописен фрагмент от Исак Нютон, датиращ от около 1700 г., който изглежда е от непубликувана теологическа работа (оценка: 10 000 долара ).Подписан албум Led Zeppelin II, рядко британско винилово издание на албума от 1969 г., подписано от Джими Пейдж, Робърт Плант, Джон Бонъм и Джон Пол Джоунс, автографите са получени в Usher Hall в Единбург, Шотландия, на 17 февруари 1970 г. (оценка: 25 000 долара ).

Членска карта с подпис на Брус Лий за неговия First Jun Fan Gung Fu Institute в Сиатъл, Вашингтон. Подписана е смело от Лий, картата е оценена от PSA/DNA като GEM MT 10 (оценка: 10 000 долара ).Красиво подписан ръкописен документ от 1771 г. от Джордж Вашингтон, подчертаващ ролята му в измерванията на земята, съществена част от натрупването на неговото богатство (оценка: 8 000 долара).

Юлия Кадийска