Наследничка на Аспарух Лешников с концерт в негова памет

Английската оперна певица Джесика Лешников ще изнесе утре, 3 юни, концерт в Хасково, където ще изпълни песни на знаменития си дядо – Аспарух Лешников.

Това ще се случи в рамките на инициативата „Дни на Аспарух Лешников“, посветени на 125- годишнината от рождението на световноизвестния тенор.

Тя се провежда под патронажа на Н.П. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България.

По време на честването ще бъде открита пътуваща изложба „Рицарят на горното Фа” с  кратък концерт на Джесика Лешников.

Ще бъде показан и германският игрален филм „Комедиен Хармонист”, както и ще се проведе Националнит конкурс за стара градска песен „С песните на Ари”.

Рицарят на горното Фа е роден в Хасково преди 125 години в семейство на учителка и служител в пощите. На 8-годишна възраст остава без баща и е даден за отглеждане на близки в Стара Загора.

В града на липите пее в църковния хор и още тогава е забелязан заради ангелския си глас. След това заминава за София, за да учи във военното училище, където се сприятелява с Христо Смирненски и двамата пишат песента „Горчиво кафе“.

Според проучвания на изследователя Веселина Узунова, работеща в Хасковския исторически музей, на Аспарух Лешников не му се харесала много военната кариера. Той постоянно бил наказван, но дори и в карцера продължавал да пее.

Джесика Лешников.

В утрешния ден, 3 юни, на сцената в Хасково освен Джесика Лешников ще можете да видите и чуете пианистката Виктория Василенко, кларинетистът Дочо Праков и виолончелистът Атанас Кръстев.

Аранжиментите на концерта са подготвени от Румен Бояджиев. На репетициите в София присъстваха Веселина Узунова – основен инициатор на отбелязването на годишнината от рождението на Ари, както галено наричат Аспарух Лешников.

На репетициите бе и баритонът професор Георги Петков, преподавател във виенската консерватория „Франц Шуберт“.

Не можем да не споменем няколко щрихи от биографията на Аспарух Лешников. Той е автор на шлагери, радващи се на световна популярност.

Според съвременните определения Ари е част от първата европейска супер успешна „бойгрупа“ – „Комедиен хармонист“, станала популярна през 30-е години на ХХ век.

Групата гастролира с успех в Германия, Англия, Франция, Белгия, Холандия, Италия, Швеция и Америка, а издателските компании „Одеон“, „Електрола“, „Колумбия“ и „Хиз Мастър войс“ им записват над 280 песни в хиляди плочи.

„Комедиен хармонист“ е изнасяла концерт пред 85 000 души от палубата на американския военен флагман „Саратога“, като сред публиката е бил и президентът на САЩ Теодор Рузвелт.

След преврата на 9 септември 1944 г. в България животът на Аспарух Лешников става доста труден. Въпреки всичко, той успява да продължи да пее. Последните години от живота си прекарва като певец в цирка и метач в Борисовата градина. Умира в бедност.