Мистерията около наследството на Карл Лагерфелд

Наследниците на Карл Лагерфелд се тревожат заради изчезването на счетоводителя на дизайнера. Единственият човек, който може да се разпореди с неговото имущество и е наясно какво точно включва то, не отговаря на телефонни позвънявания. След повече от година от смъртта на Лагерфелд, делото за наследството му остава замразено. В същото време хората, които трябва да получат парите му, спорят кой от тях е по-важен.

 

Наследството на дизайнера Карл Лагерфелд, починал на 19 февруари 2019-а, и досега не е преминало в ръцете на онези, на които е дължимо. Както изясни изданието Le Parisien, единственият човек, който има правото да се разпореди с него е изчезнал безследно.

Дълго време се смяташе, че моделиерът е оставила цялото си състояние от 200 млн. евро на любимата си котка Шупет. Медиите стигнаха до този извод въз основа на изказванията на самия Кайзер. През 2015-а, например, в интервю за телевизионния водещ Марк-Оливие Фогиел в предаването „Le Divan“, дизайнерът каза: „Тя има собствено малко състояние. Тя е наследник“. Но месеци след кончината на Лагерфелд този мит бе развенчан – стана ясно, че има седем души, които ще наследят парите и имуществото на Кайзера, включително книжарница, библиотека, жилища в Париж и Монако и дизайнерски мебели.

Карл Лагерфелд и Себастиен Жондо.

Засега, обаче, никой от тях не е получил и грош – единственият човек, който има право да се разпорежда с наследството на Лагерфелд и да опише имуществото му, е счетоводителят на дизайнера. Но 87-годишният Люсиен Фридлендер изчезна и не отговаря на телефонните позвънявания.  „Той не е склонен да сътрудничи, отказва да говори с наследниците и техни представители“, съобщава юрист, запознат със ситуацията.

Заради мълчанието на Фридлендер процедурата по наследяването не помръдва – от 19 февруари 2019-а цялото имущество остава блокирано, а наследниците, разбира се, започнаха да задават въпроси. Но съпругата на разпоредителя, чието име изданието не назовава, твърди че тревогите са излишни. Тя заявила на журналистите, че мъжът й „не е избягал на райски остров с похитените съкровища“, а живее в дома си в Париж,  в пълно уединение. „Той е много болен“, заявила съпругата на Люсиен Фридлендер.  Така че онези, които очакват скорошно решение на казуса, ще трябва да се заредят с търпение.

Както отбелязват френските медии, счетоводителят затворил практиката си още през септември 2019-а, но си остава единственият човек, който не само може да се разпорежда с наследството на Карл Лагерфелд, но и знае точно, какво е притежавал дизайнера.

Както съобщава Daily Mail, част от имуществото на Лагерфелд трябва да отиде при жената, която се грижи за Шупет. Освен нея, сред наследниците се споменават британският манекен Джек Дейвис, американският модел Брад Крьониг и неговият 11-годишен син Хъдсън, който е кръщелник на Лагерфелд, както и бившият му приятел, също модел – Баптист Джиабикони, и дългогодишният помощник на Кайзера – Себастиен Жондо.

Брад Крьониг със сина си Хъдсън.

Неотдавна вече се разгоря скандал около наследството на Карл Лагерфелд. В края на месец май Баптист Джиабикони нарече себе си пръв наследник в интервю за френска телевизия. Тогава 30-годишният модел, станал през 2008-а, благодарение на избора на Кайзера, лице на мъжката линия на Chanel, заяви: „Има седем главни наследници на Карл Лагерфелд. И аз съм най-горе в този списък. Аз съм първият наследник“.

Рекламирайки книгата си „Карл и аз“ Джиабикони, който беше близък с дизанера в продължение на 10 години, твърди, че Лагерфелд е изпитвал бащински чувства към него заради разликата във възрастта.

Но според информация на Voici, дизайнерът е загубил връзка с модела много преди смъртта си. Изданието посочва за истински „духовен наследник“ на Лагерфелд Себастиен Жондо, който дълги години беше дясна ръка на Кайзера. Нещо повече, източници съобщили на Voici, че Джиабикони изобщо не може да претендира за наследството на Лагерфелд. „Това е безмислено, – заявили те. – Той дори не е в списъка на онези, които бяха извикани при нотариуса по въпроса за наследяването“.

Баптист Джиабикони.

В отговор Баптист Джиабикони заяви, че това е лъжа и заплаши изданието със съдебен иск за клевета. Освен това заяви, че подобни инсинуации биха били отвратителни за Лагерфелд, ако беше жив.