Кралското семейство: Америка обвини Принц Андрю в нежелание да сътрудничи

Проблемите, които са надвиснали над главата на принц Андрю, сякаш нямат край. Преди броени дни прокуратурата на Манхатън обвини втория син на Елизабет Втора, че не е бил искрен с тях по време на делото срещу Джефри Епстайн, в което и той е замесен. Ето за какво става въпрос:

 

 

Великобритания все още се тресе от огромния скандал, който ѝ бе сервиран от херцога на Йорк. Причината? Близкото му приятелството с Джефри Епстайн – американски бизнесмен, обвинен в сексуалното малтретиране на непълнолетни лица и запознаването им с негови високопоставени приятели. Впоследствие принц Андрю изпадна в немилост и се оттегли от публичните си задължения, а Джефри Епстайн бе арестуван на 6 юли 2019-а, но само след месец и четири дни бе намерен мъртъв в килията си. Въпреки това случаят все още не е приключен…

Принц Андрю и Джефри Епстайн.

И така, прокуратурата на Манхатън, отговорна за разследването, сподели в Twitter профила си, защо смята, че братът на принц Чарлз е бил съучастник на обвиняемия: „ въпреки че много искаше да съдейства на федералното разследване, принцът на няколко пъти отказа да даде интервю на американските власти… постоянно отклонява молбите ни за насрочване на интервю, а само преди четири месеца категорично отказа да ни даде всякакви показания.“  Тези обвинения засегнаха и адвокатите на британския принц, които на свой ред обясниха, че той „минимум три пъти е предлагал да помогне на американското Министерството на правосъдието като свидетел“.

В същото време британският таблоид The Mirror разкри, че американската правосъдна система е изпратила официално искане за „взаимна правна помощ“ до английското министерство на вътрешните работи, като по този начин ще успее да заобиколи строгия протокол на Бъкингамския дворец. Целта е да бъде разрешено сътрудничество между Съединените американски щати и Обединеното кралство за събирането на доказателства във връзка с продължаващото разследване. Все още няма отговор от страна на британската институция, но ако молбата бъде одобрена, принц Андрю може да бъде принуден да се яви пред лондонските магистрати, за да представи писмени или устни доказателства под клетва. Все пак синът на кралицата не се радва на суверенен имунитет от наказателно преследване като майка си.

Семеен портрет на принц Андрю, бившата му жена Сара Фъргюсън и двете им дъщери – принцеса Беатрис и принцеса Евгения.

Един от свидетелите, които като нищо могат да почернят живота на херцога на Йорк е Вирджиния Робъртс. Тя сподели, че е била принудена от Епстайн да прави секс с принц Андрю, когато още нямала навършени 17 години – това се потвърждава и от фотография, запечатала двамата в прегръдка. По този повод американската платформа за видео стрийминг Netflix лансира през месец май минисериала „Джефри Епстайн: Власт, пари и перверзия“. Интересно е, че в него се вижда и замесеният син на Елизабет Втора, което не предвещава розово бъдеще за мъжа със синя кръв.

Принц Андрю и Вирджиния Робъртс.

Впрочем мнозина продължават да смятат, че Джефри Епстайн не се е самоубил, а е бил ликвидиран, въпреки официалната медицинска експертиза. Част от съмненията им се уповават на факта, че приживе Джефри бил свързан и близък с много високопоставени личности, например Бил и Хилъри Клинтън, Доналд Тръмп, Уди Алън, Харви Уайнстийн и други. Именно затова се предполага, че е бил отстранен, за да не разкрие техните дълбоки тайни. Така или иначе Епстайн вече го няма, а на принц Андрю тепърва му предстоят тежки време. А на нас не ни остава друго, освен да чакаме решението на Темида…