Милиардери на колела

Какви автомобили шофират най-богатите

С какъв автомобил може да пътува най-богатият човек в света? Оказва се, че не е нещо свърхестестевено – основателят на Amazon и космическата компания Blue Origin Джеф Безос е бил забелязван зад волана на обикновена Honda. Разказваме ви какви автомобили, скъпи и не дотам, управляват милиардерите.

От обикновена Honda и Toyota Prius до състезателен болид McLaren, от Volkswagen Golf GTI до Tesla Model S – предпочитанията на най-богатите хора в света не се ограничават с марки, смятани за премиум като Lamborghini, Rolls-Royce или Bentley. Някои харесват и коли на китайска марка с цена от 15 хил. долара или дори кола за голф.

 

Марк Зукърбърг и Honda Fit

Марк Зукъбърг не е почитател на най-скъпите автомобили: шефът на Facebook е виждан да кара коли като Honda Fit, Acura TSX и Volkswagen Golf GTI. Богатството на Зукърбърг е 62.3 млрд. долара, което го нарежда на осмо място място в списъка на най-богатите хора на Forbes.

 Илън Мъск и Tesla Model S

Предпочитанията на Илън Мъск при избора на автомобил са очевидни – основателят на Tesla кара автомобил от тази марка, при това най-бюджетния модел Tesla Model S. Бизнесменът написа в Twitter, че шофира също Tesla Model 3 и Tesla Model X, когато пътува с деца. Мъск е на 40-о място в списъка на Forbes, а богатството му е оценено на 22.3 млрд. долара.

 

Бил Гейтс и Porsche 959

През 1979-а, когато Microsoft тъкмо започваше да носи приходи, съоснователят на компанията Бил Гейтс си купува суперкар Porsche 911, както сам споделя пред Bloomberg. Гейтс уточнява, че е придобил автомобила от предишния му собственик, но все пак колата била „невероятна“. „Понякога, когато исках да поразмишлявам нощем, просто излизах и карах с висока скорост. За щастие не се убих“, споделя сегашният милиардер. По-късно продава колата, а през 2012-е превозното средство е предложено на търг и придобито за 80 хил. долара. Известно е, че в гаража на Гейтс има друг автомобил на немския производител – Porsche 959. Милиардерът заема второ място в класацията на Forbes със състояние от 96.5 млрд. долара.

 

Майкъл Дел и Hummer H2

Майкъл Дел, основателят на производителя на компютри и компютърна техника Dell, обича да събира автомобили. Колекцията му включва коли като Porsche Boxster от 2004 г., Porsche Carrera GT и Hummer H2. Дел е на 25-а позиция в рейтинга на най-богатите хора в света с богатство от 34.3 млрд. долара.

 

Лари Елисън и Audi R8

Основателят на компанията за софтуер Oracle също има колекция от спортни автомобили. Както писа The Independent, в гаража на милиардера присъства дори състезателен автомобил от Формула-1 – McLaren. Los Angeles Times уточнява, че Елисън притежава още  Audi R8, Lexus LFA и Lexus LS 600h L. Изданието нарече Acura NSX любимия автомобил на милиардера и твърди, че той дори е купил същия модел  за подарък на приятели. Елисън е на седмо място в списъка на Forbes със състояние от 62.5 млрд. долара.

 

Джак Ма и Roewe RX5 SUV

Изпълнителният председател на съвета на директорите на Alibaba Group, Джак Ма, кара китайски автомобил SUV Roewe RX5. Базовата стойност на такъв модел започва от  15 хил. долара. През 2016-а Alibaba Group и Roewe обявиха за създаването на „интернет автомобил“, базиран на RX5. Джак Ма се нарежда на 21-о място в списъка на Forbes с богатство от 37.3 млрд. долара.

 

Лари Пейдж и Сергей Брин  Toyota Prius

Основателите на Google притежават автомобили от една и съща марка – Toyota Prius. Това е първият в света масов хибриден автомобил, който може да се движи както с бензинов, така и с електрически двигател. Сега Пейдж е на 10 място сред  най-богатите бизнесмени в света със състояние от 50.8 млрд. долара, а Брин е на 14-а позиция с  49.8 млрд. долара.

 

Ричард Брансън и Morris Minor

През 2015-а Virgin съобщи, че нейния основател Ричард Брансън кара най-вече кола за голф или електрически велосипед, ако се намира на собствения си остров на територията на  Британските Вирджински острови. Първият автомобил на Брансън, според компанията, е британският Morris Mini-Minor  от 1968 година. Брансън е в 478-а класация на Forbes с богатство от 4.1 млрд. долара.

 

Джеф Безос и Honda Accord

Според Forbes Джеф Безос е най-богатият човек в света, със състояние от 131 млрд. долара. Журналистът Брад Стоун пише в книгата си The Everything Store,  че поне през 2013 г. Безос е карал Honda Accord.