Mercedes EQS – S-класата на бъдещето

Засега Mercedes има само няколко модела в каталога си с електромобили, обединени под инициалите EQ, но компанията вече дава сериозна заявка, че ще промени начина, по който ще изглеждат електрическите коли на бъдещето. Със сигурност може да се каже, че дизайнът и производството на електромобили вече не са напълно непозната територия за Mercedes. Фирмата вече представи електрическия автомобил с голям пробег EQC, както и невероятно изглеждащия EQ Silver Arrow, който съчетава винтидж излъчване с последния писък на технологиите.

Автомобилът олицетворява „вълнуващия, футуристичен дизайн, с който EQ серията на Mercedes-Benz ще се отличава от конкурентите си“, казват от бранда. Въпреки че може би никога няма да влезе в серийно производство, нека погледнем към спецификите на електромобила, които предоставя производителя. Vision EQS може да измине с едно зареждане до 700 километра. Разполага със 100 kWh батерия и около 469 конски сили. Ускорява от 0 до 100 км/ч. за по-малко  от 4.5 секунди.

От Mercedes уточяват, че едно от най-интересните неща около Vision е дизайнът, базиран на платформа, която може да търпи разнообразни промени. С други думи, компанията обмисля идеята за платформа с електрическо задвижване, върху която могат да бъдат изграждани различни модели. Още по-добрата новина е, че някои от тях може да бъдат оборудвани с по-големи батерии, подобни на тази, инсталирана в EQC. Освен всичко друго, Vision EQS идва от автомобилен производител със солидни традиции в производството на луксозни коли. Vision, например, е снабден с „първата в света дигитална предна решетка“. Светлините се повтарят и вътре в купето по продължението на седалките и напомнят на реквизит от снимките на „Трон: Заветът“. Интериорът на Vision е вдъхновен от вътрешното обзавеждане на скъпите поръчкови яхти. Въпреки спортния дизайн, купето е просторно, а тъмните му цветове придават усещане за дълбочина.

Тапицерията на тавана в купето е изработена от висок клас текстил. Тук няма благородни метали и естествена кожа, по думите на производителя колата е изработена с мисъл за природата. Според създателите на електромобила това ще позволи на водача и спътниците му да се потопят изцяло в дигиталното съдържание, което ще се прожектира по всички повърхности в купето. Подобен е дизайнът и на друг концептуален автомобил, който брандът представи през 2015 г. – автономния F015, който носи усещане за лукс. Но Vision EQS показва Mercedes-Benz има и амбициите да се развива в посока на производството на по-екологични автомобили. Компанията планира закупуването на батерии, при чиято изработка не са се отделили почти никакви вредни въглеродни емисии. В този ред на мисли Vision EQS е и поглед към бъдещето на колите, които най-старият автомобилен концерн ще предлага на клиентите си.