Мария Бакалова – първата българка с номинация за „Златен глобус“

Преди няколко дни се разбра, че българската актриса е номинирана в една от категориите на престижните награди за филмово изкуство „Златен глобус“. Ето какво друго се знае до този момент:

 

Мария Бакалова изрази радостта си и в социалната мрежа Instagram.

Както неотдавна писахме – http://www.special.bg/borat-kam-zhurito-na-voskaritev-shte-e-palna-parodiya-ako-ne-nominirate-mariya-bakalova/ , бургазлийката Мария Бакалова бе избрана сред 600 актриси, явили се на кастинг за продължението на култовия филм „Борат“ от 2006 година. В интерес на истината, именно самият британски актьор Саша Барън Коен избра българката да изиграе казахстанката Тутар Сагдиева – петнадесетгодишната дъщеря на Борат Сагдиев (Саша Барън Коен).

Възпитаничката на професор Иван Добчев, преподаващ в НАТФИЗ, се представи блестящо с първото си участие в холивудска продукция и затова не е изненадващо, че кинокритиците настояха тя да бъде номинирана за 78-то издание на престижните награди.

Мария Бакалова в кадър от „Борат 2“.

На 3-ти февруари се разбра, че Мария Бакалова ще се конкурира с Кейт Хъдсън („Музика“), Мишел Пфайфър („Френски изход“), Розамунд Пайк („Много ми пука“) и Аня Тейлър-Джой („Ема“) в категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“. Впрочем, преди време бургазлийката също така стана и модно лице на луксозната френска марка Dior.

А сега да разкажем малко повече за това как ще се проведат тазгодишните отличия „Златен глобус“.

Миналия юни се разбра, че HFPA („Асоциацията на холивудската чуждестранна преса“) е решила да отложи галавечерта с месец заради пандемията от коронавирус, а преди няколко дни най-накрая разбрахме къде тя ще се проведе.

Rainbow Room (отляво) и залата на The Beverly Hilton (отдясно).

Тази година „домакините“ ще са двама – Rainbow Room – място за частни партита в „Рокфелер плаза 30“, в Ню Йорк, и хотел The Beverly Hilton в Бевърли Хилс, Калифорния, където традиционно се състои церемонията. Причината – да не се налага на участниците от Източното крайбрежие на САЩ да прекосяват цялата страна по време на пандемията.

Джейн Фонда и Норман Лиър.

Освен това тази година наградите „Златен глобус на името на Сесил Демил“ и „Награда на името на Карол Бърнет“ ще бъдат връчени на култовата актриса Джейн Фонда и на талантливия сценарист Норман Лиър за заслуги към света на седмото изкуство. Тазгодишните водещи ще са актрисите Тина Фей и Ейми Полър, както списание „Banker Special“ вече писа – https://special.bg/golden-globes-2021-tina-fey-i-eymi-pohlar-poemat-shtafetata-ot-riki-dzharveys/.