Лиса Су – най-добре платеният главен изпълнителен директор сред дамите

Американката от тайвански произход, главен изпълнителен директор на Advanced Micro Devices, оглави годишната класация за най-добре платени главни изпълнителни директори на компанията Equilar за Associated Press. Дамата не само изпревари колегите си мъже с 13 млн. долара, но и стана първата жена, удостоена с тази чест.

 

Както се казва „за всичко си има първи път“, а Лиса Су не е изключение. Тя ръководи основаната през 1969-а компания Advanced Micro Devices, специализирана в разработването на графични карти и микропроцесори. Освен това 50-годишната Лиса е сред малкото жени, чиято заплатата се увеличава четирикратно в рамките на една година, а през 2019-а печели крупната сума от 58.5 млн. долара – гарантиращи първото ѝ място.

След нея в класацията се нареждат Дейвид Заслав от Discovery Inc. с 45.8 млн. долара и Боб Айгър, главен мениджър на Walt Disney, с 45.5 млн. долара. Според френската телевизионна мрежа BFMTV основната възнаграждение на целеустремената дама се изчислява приблизително на 1 млн. долара месечно. Но доста често към нея се добавят и бонуси от порядъка на 1.2 млн. долара и 3 млн. долара от търговията с акции.

Класацията на Equilar.

Успехите на Лиса Су вдъхват надежда на много други жени, които също желаят да успеят като нея. Но проучванията на пазарния индекс S&P 500, показват, че от 329 световни водещи имена, само 20 са на жени. Челната тройка на успешните представители на нежния пол за 2019-а се допълва от Мерилин Хюсън от Lockheed Martin с 24.4 млн. долара и Мери Бара от General Motors Company с 21.3 млн. долара.

Мерилин Хюсън и Мери Бара.

Но коя е Лиса Цву-Фанг Су? Родена е на 7-ми ноември 1969 г. в град Тайнан, Тайван в семейството на Чун-Хуай Су и Санди Су. Когато е на 3-годишна възраст родителите ѝ емигрират с нея и брат ѝ в Съединените американски щати. От малка е окуражавана да се занимава усърдно с математика и естествени науки; майка ѝ, която е счетоводител, а после става предприемач, я научава на тънкостите на бизнеса. На десет години Лиса вече може да разглобява и поправя собственоръчно количките с дистанционно управление на брат си.

С родителите си.

През 1986 г. постъпва в Масачузетския технологичен институт (MIT), през 1991 г. защитава успешно магистърската си теза (пак в MIT), а след още три години получава и докторската си степен по електроинженерство. През 2012-а, след като натрупва опит, е назначена на поста старши вицепрезидент в Advanced Micro Devices. С упоритост, целеустременост и трудолюбие Лиса Су не само успява да измъкне компанията от финансовите ѝ проблеми и да я направи конкурентоспособна на други водещи фирми в бранша, но и да стане неин президент и главен изпълнителен директор.