Лили Гладстон – първата индианка, удостоена с награда “Златен глобус”

За първи път в историята на престижните кинематографски награди, американка – от коренното население на континента – получи култовия приз.

 

 

Това е Лили Гладстон, която от сцената на наградите „Златен глобус“ изнесе реч на езика на племето блекфийт, съобщават от „Асошиейтед прес“.

Лили Гладстон по време на речта си.

Това е наистина историческа победа!“ – каза Гладстон, получила „Златен глобус“ в категорията за най-добра актриса в драматичен филм, както вече писахме.

Лили Гладстон в кадър на „Убийците на цветната луна“.

Гладстон бе отличена за изпълнението на ролята на Моли Бъркхарт в епичната продукция „Убийците на цветната луна“ на режисьора Мартин Скорсезе. Историята на лентата разказва за семейството на Моли, което е избито по време на Големия терор (1910-1930), в който племето осейдж е атакувано заради богатите им на петрол земи в щата Оклахома.

Това е красива общност, народ, който ме насърчи да продължавам да се занимавам с това. Тук съм с майка ми, която макар да не е блекфийт, работи неуморно, за да разпространи нашия език в класните ни стаи.” – добави актрисата за племето блекфийт, намиращо се в щата Монтана.

Айрин Бедард в „Жена от племето Лакота“.

В интерес на истината, 37-годишна звезда е втората актриса от коренното население на Съединените американски щати, бидейки номинирана за „Златен глобус“. Първата е Айрин Бедард – заради ролята ѝ в телевизионния филм „Жена от племето Лакота“ от 1994 година.