Леград – там, където къщите струват 25 стотинки

На Хърватия отдавна ѝ се носи славата на една от най-красивите и желани държави за живот на Балканския полуостров. Но прекрасна Хърватия не е само впечатляващият Загреб или чудесното Адриатическо море. Ето как някои общини са решили да привлекат и в други красиви части на Хърватия „новодомци“. Разказваме ви какъв е хитрият подход на Леград.

 

Населеното място се намира точно до унгарската граница – на река Драва. По времето на Австро-Унгарската империя то има много важно значение и е доста гъсто населено. Но след премахването на монархията след Първата световна война, започва и западането на Леград. Превръщайки се в граничен град – с много малко транспортни връзки до други населени места – населението му бавно, бавно започва да го напуска.

Центърът на Леград с църквата „Света Троица“.

Само преди петдесетина година то е било към 2250 души. Днес местната управа – начело с кмета Иван Саболич – взема решение с цел да обърне процеса.

Въздушна снимка на Леград.

Всичко започва с 19 изоставени къщи, обявени за продан. Досега от тях са продадени 17 срещу 1 куна или 25 стотинки. Новите собственици даже не са длъжни да плащат за всичките ремонтни дейности, тъй като Общината безвъзмездно ще им осигури по 250 хил. куни или около 6523 български лева. Но има една уловка – всеки живущ трябва да се съгласи, че ще живее в новия си дом в продължение на 15 години, както и да потвърди, че е под 40-годишна възраст и че е финансово осигурен.

Някои от къщите на Лерград.

Доста хитър ход, който може да увеличи населението на Леград през следващите десетилетия. И всички там ще са „Dobro Došli“.