Лана дел Рей – философ или поп икона?

На 21 юни американската изпълнителка Лана дел Рей навършва 36 години. Точно половината си живот е на сцената. Започва кариерата си на 18 години като клубна певица. Ето още няколко любопитни факти за нея, които може и малко да ни объркат – всъщност тя певица ли е или провокатор философ?

 

Всеки въпрос, който се занимава с основанията на нещата, е философски. А човек, който провокира, вече извършва някаква философска дейност. Ако следваме тази два основни принципа, а и добавим факта, че Лана дел Рей е завършила философия (през 2004 г. в Fordham University), то можем да твърдим, че тя е философът – поп икона на XIX век. Ето някои нейни философски разбирания за живота.

Не превръщайте в мит ранната смърт


В свои интервюта дали по повод един от първите си хитове Born to die или Лана дел Рей изброява звезди, които са нейни ролеви модели – Еми Уайнхаус, Кърт Кобейн, Джеф Бъкли, Мерилин Монро. Те са починали млади, а самата Лана дел Рей прави провокативното признание през 2014 г., че е жалко, че е още жива. На въпроса „Защо?“ отговаря, че не иска да продължава да се занимава с това, което прави, и че хората, които ѝ казват, че животът ѝ е като на кино, всъщност са прави само донякъде – животът ѝ е гаден филм. Няколко години по-късно променя мнението си – заявява, че не ѝ харесва ранната смърт да се обвива в романтизъм. „Всеки артист, независимо с какво се занимава, е по-полезен, докато е жив“ – твърди Лана дел Рей.

Блажени плачещите


През декември 2013 г. в късометражния си филм „Тропико“ Лана дел Рей възпява типичните криминални дейности на латиносите в Съединените щати.
В него тя е стриптийзьорка с три татуировки – две сълзи, а на корема – надпис „Trust No Bi “ (вдъхновен както от клипа на Тупак Шакур – Thug Life, така и от надписа върху доларите – In God we trust). В края на 27-минутния филм Дел Рей и мъжът – закоравял престъпник, за когото се предполага, че е нейният любим, се въздигат на небето като ангели…

Не на расизма

Кадър от клипа към песента National Anthem.

След като става ясно, че рапърът Кание Уест е поддръжник на Тръмп и се появява по време на кандидат-президентската му кампания с шапка Make America Great Again, Лана дел Рей коментира в профила си:
Тръмп е загуба за страната ни, а вашата подкрепа – загуба за културата ни.

Следват мощни контрареакции от страна на феновете на Кание Уест.

Феновете на Лана дел Рей я защитават страстно, че тя в никакъв случай не може да бъде обвинявана в расизъм – създала е National anthem, чийто клип представлява щастливото семейство на американския президент, който е 100% афроамериканец, а тя – негова съпруга.
Заради този клип обаче Лана дел Рей е „разнищена“ от музикалната критика. Не малко я обвиняват, че е съвършен манипулатор, тъй като в двойката „бяла жена – афроамериканец“ няма как да не спечели симпатии и повече гледания на песента си.
„За нас Лана дел Рей е типичната бяла жена, която се „ преструва“ на съюзник на афроамериканците, за да извлече дивиденти за себе си“ – пишат критиците ѝ. Дали са прави – само времето ще покаже – ако и след 36 години песните на Лана дел Рей вълнуват, бъдете сигурни, че всичко в тях е било по философски провокативно и много искрено. Без грам поза. Всъщност личният ѝ живот го доказва – на наградите „Грами“ през 2020 г. тя е облечена в рокля, купена от мола, а приятелят ѝ, който я придружава, не е представител на „хайлайфа“ – а полицай.