Курон Веноста – италианското село, появило се от водата

Преди броени дни жителите на живописното населено място Курон Веноста станаха свидетели на уникален феномен – старото едноименно потопено село най-сетне изплува изпод водите на езерото Резия. Разказваме ви за историята на това италианско село и защо то не спира да вдъхновява редица писатели и режисьори по цял свят.

 

Историята на Курон Веноста е подходяща за Холивуд – останките на потопено италианско село, стояло повече от седем десетилетия на дъното на красиво езеро, най-сетне се показват на повърхността. Въпросният воден басейн се казва Резия (Решензее на немски) – дълбоко е цели 28 м и е много популярна лятна и зимна дестинация сред туристите. Неговата близост до границите на Австрия и Швейцария също го правят толкова желана природна забележителност.

Църковната кула в езерото Резия, преди водата да бъде източена.

Но именно готическата кула на църквата от XIV век – издигаща се над езерните води като могъщ жезъл – кара мнозина да се поспрат и да се удивят на необичайната гледка. Неслучайно това знаково място е служило за вдъхновение и на книги, и на сериали за култовата платформа Netflix. Ала най-интересното е, че селището не е било потопено в резултат на природно бедствие, а от чистата намеса на човешката ръка…

Някога така е изглеждало старото село Курон Венсота

До 1950 г. в Курон Веноста цари живот, както на всяко друго населено място в слънчева Италия. Но в един прекрасен миг живеещите трябвало да изоставят къщите и магазините си. Причината  – умишленото наводнение на селото, за да може близката водноелектрическа централа да черпи енергия от водната маса. Впоследствие жителите построяват близо до старото село новото Курон Веноста. Единствено църковната кула остава да стърчи над водата, напомняща за миналото на изгубеното селище – и така чак до наши дни.

Стара фотография, хванала момента, когато водите унищожават Курон Венсота.

Неотдавна, заради належащи ремонтни дейности на централата, техниците временно изсушават водите на езерото и Курон Веноста е отново на суша! А сцената на откритите руини на селото доста напомня на някой филм на М. Найт Шаямалан или роман на Стивън Кинг.

На дъното на езерото се виждат стъпала от бившето село.

Местните, свикнали да се любуват на спокойните сини води, сега се разхождат по дъното на езерото. Уви, къщите отдавна са били пометени от водната стихия, но старите им каменни стълби, стени и изби са успели да устоят през годините на водната маса.

Една от старите изби.

Чувството е доста странно – да се разхождаш из старо и изчезнало село. Може би и другите посетители също са успели да почувстват това, което аз самата усетих, разхождайки се по 70-годишните руини. А вероятно ще увековечат изживяването си в някоя книга, телевизионен сериал или филм.“ – написа в Twitter местната жителка Луиза Ацолини.

 

Оттук можете да видите и няколко впечатляващи видеокадри от феномена – https://www.youtube.com/watch?v=wRukTdy7OdU .