Кристофър Нолан и Ема Томас ще получат звания “Рицар” и “Дама” на Великобритания

Режисьорът на „Опенхаймер“ Кристофър Нолан и съпругата му, филмовият продуцент Ема Томас, ще получат званията “Рицар” и “Дама” на Великобритания, предаде ВВС.

Британското правителството заяви, че двойката ще бъде удостоена с тази чест заради заслугите им към киното.

По-рано този месец Нолан спечели първия си „Оскар“ в категорията за „Най-добър режисьор“ за филма, посветен на бащата на атомната бомба. Един от продуцентите е именно Ема Томас.

До този момент, Нолан шест пъти е бил номиниран за наградите на Академията, но едва на тазгодишната 96-а церемония той за първи път държа гравираната с неговото име статуетка.

Освен по „Опенхаймер“, Томас и Нолан са работили заедно и върху поредица други филми, включително „Interstellar“, „The Dark Knight“, „Batman Begins“, „Insomnia“ и други.

Филмовата адаптация за Робърт Опенхаймер, с общи приходи от 964.8 млн. долара, триумфира и обра цели седем награди „Оскар“, включително за “Най-добър филм” и за “Най-добър актьор в главна роля” за превъплъщението на Килиън Мърфи.

“Опенхаймер” успя да засенчи и розовия блокбастър на Грета Гъруиг „Барби“, който достигна главозамайващия бокс офис от 1.446 млрд. долара. Той бе отличен само с една статуетка – в категорията „Най-добра песен“ за „What Was I Made For?“ на Били Айлиш и Финиъс О’Конъл.

Двата филма оставиха своя отпечатък в киноисторията и създадоха феномена на лятото през 2023 г. в Холивуд, наречен „Барбенхаймер“.

Венемира Мачева