Крадецът от Бъкингамския дворец

Служител на кетъринг службата в Бъкингамския дворец в Лондон призна в съда, че е откраднал вещи от резиденцията на Елизабет II и ги е продал в eBay.

 

Адамо Канто даде показания за три престъпления, извършени от него от ноември 2019-а до август 2020 година. Според Би Би Си той е успял да присвои  „значителен брой“ предмети, които са били намерени в в кралските конюшни.

Тридесет и седем годишният Адамо Канто е задигал вещи от кралския магазин за подаръци, от шкафчета, принадлежащи на персонала на двореца, както и от килера на принц Андрю. Той, например откраднал Ордена на банята, принадлежащ на  вицеадмирал Тони Джонстън-Бърт (благородникът открил липсата му, когато трябвало да го носи на церемонията по изнасянето на знамето, включена в официално честване на рождения ден на кралицата).

Друг медал – Кралският викториански орден, изчезнал от старши офицера от британската армия генерал-майор Ричард Сайкс, който получил отличието през 2010 г. от Елизабет Втора.

Сред откраднатите вещи са и официални портрети на принцове Уилям и Хари и Кейт Мидълтън с автографи, както и фотоалбум със снимки от тържествения банкет, даден от британската кралица по време на държавното посещение на Доналд Тръмп във Великобритания (цената му е 2000 долара).

Адамо Канто е откраднал общо 77 предмета, заяви прокурорът Саймън Моун в Уестминстърския магистратски съд. Всички те са били предложени за продажба в платформата eBay – 37 от тях били изтъргувани на по-ниска цена от реалната им стойност, а грабителят успял да спечели около 10 хил. долара за тях. Адамо Канто получи условна присъда – но беше предупреден, че в случай на нарушения рискува да влезе в затвора.

За служителите на Бъкингамския дворец, както и за останалите жители на земята, 2020-а беше трудна година: през юли Daily Mail съобщи, че на 250 служители в кралската резиденция е било предложено да подадат оставка по собствена воля. Факт е, че Елизабет Втора не се е появявала в Бъкингамския дворец, откакто го е напуснала през март тази година, за да се самоизолира в замъка Уиндзор. Междувременно, както отбелязвя вестникът, загубите, понесени от кралското семейство заради пандемията, са в размер на 18 млн. паунда.

През юли в британското общество се появиха предположения, че Елизабет Втора никога няма да се завърне в Лондон, предпочитайки да прекарва времето си в резиденциите си в Уиндзор, Сандрингам и Балморал. Нейните съветници обаче настояваха, че монархът ще поеме отново задълженията си „когато е подходящо и в съответствие с препоръките на правителството“.

Персоналът на Бъкингамския дворец се набира чрез Royal Collection Trust, организация, създадена от Елизабет Втора през 1987-а, която отговаря за управлението на резиденциите и техните магазини за подаръци. Приходите на тръста идват предимно от продажбата на билети за обиколки с екскурзовод в резиденциите и на сувенири в техните магазини.

Бъкингамският дворец, обаче, който беше затворен през март, не е отварял повече вратите си за посетители през тази година. Замъкът Уиндзор започна да приема туристи в края на юли, но бе принуден да затвори отново, заради втората вълна на коронавирусна инфекция. Сега, когато Обединеното кралство успя да насочи кривата на пандемията надолу, се планира Уиндзор да стане достъпен за гости от 3 декември. Но това няма да запълни недостига в кралския бюджет, създаден от COVID-19.