Коя е дамата в центъра на драмата на Мъск – Брин?

Никол Шанахан – филантроп и предприемач от Силициевата долина, се оказа през уикенда във фокуса на скандала и на срива в отношенията между двама от най-богатите мъже на света – Сергей Брин и Илон Мъск.

 

Шанахан и Брин са женени от малко повече от три години, но обявиха през юни, че планират да се разведат заради „непримирими различия“. „Уолстрийт джърнъл“ пък побърза да информира през уикенда, че Мъск и Шанахан са имали извънбрачна връзка – твърдение, което Мъск категорично отрича.

Шанахан и Брин са подписали предбрачно споразумение и в момента преговарят по условията на развода си, като дамата ще иска над 1 млрд. долара, твърдят репортерите. Това може да вкара бракоразводното им споразумение във „висшата лига“ на милиардерките Макензи Скот и Мелинда Гейтс, които се разделиха преди месеци с ултрабогатите си съпрузи.

Шанахан е дъщеря на китайски емигранти в САЩ и често говори за майка си, която е работила като домашна прислужница и е отгледала дъщеря си с помощи от държавата. Според профила ѝ в LinkedIn, Шанахън е завършила университета на Пюджет Саунд в щата Вашингтон, където е учила икономика, азиатски науки и китайски мандарин. Получила е диплома по право от университета в Санта Клара, била е участник в програма за обмен на студенти с Националния университет на Сингапур.

В момента е адвокат и научен сътрудник в Станфордския център за правна информатика – съвместна платформа между „Правна школа в Станфорд“ и „Компютърни науки“. Шанахан е основателка на фирмата от Пало Алто ClearAccessIP, която помага на собствениците на патенти да управляват и да получават пари от правата си върху интелектуална собственост. Компанията беше погълната от конкурента от бранша IPwe през 2020-а.

През 2019-а Шанахан създава собствена фондация Bia-Echo и обещава да дари 100 млн. щ. долара за репродуктивно дълголетие – достъп до медицински технологии, които помагат на жените да имат деца и на по-голяма възраст, за реформа на криминалното право и за други важни цели. Тя подкрепя леви организации и кандидати на Демократическата партия.

В интервю за американската цифрова медийна компания Puck през юли Шанахан посочва, че иска „да посвети живота си на борбата за социална справедливост, за намиране на решение на климатичните проблеми и за смислена, грижеща се за хората демокрация“. Тя е оптимист, че „след като излезе от тази раздяла, ще успее да напредне в новото поприще“.

„Уолстрийт джърнъл“ публикува през уикенда новината, че съоснователят на „Гугъл“ Сергей Брин се развежда с втората си съпруга заради кратка романтична връзка с основателя на „Спейс Екс“ и главен изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск през миналата есен.

Според репортажа, основаващ се на източници на вестника, този роман е накарал Брин да внесе в съда иск за развод в началото на 2022-а, да инструктира съветниците си да продадат през последните месеци личните му инвестиции в компаниите на Мъск и да сложи край на дългогодишното приятелство между двамата милиардери.