Кой ще продължи благотворителната дейност на Петр Келнер

В събота (27 март) най-богатият човек в Чехия – милиардерът Петр Келнер загина в инцидент с хеликоптер в Аляска и остави много въпроси след себе си.

 

Как се е разбила машината Airbus AS350 B3? Дали единственият оцелял от шестимата на борда, тръгнали на ски екскурзия в американския щат, има спомени какво точно се е случило?

С подобен хеликоптер е станал фаталният инцидент с Петр Келнер.

Какво ще се случи с притежаваните от 56-годишния Келнер бизнеси –  в края на 2020 г. неговата компания PPF Group стана собственик на bTV Media Group, а преди това той започва да развива и телекома Telenor на територията на цяла Източна Европа. Единственото, което можем да кажем със сигурност, е, че благотворителната му дейност ще остане в ръцете на съпругата му Рената Келнерова.

Семейство Келнер

Анна Келнерова.

Рената Келнерова (1967) е втора съпруга на Петр Келнер. От нея той има четири деца – три дъщери и един син, като публично известна от семейството е само най-голямата дъщеря Анна, която е на 24 години, и е състезател по конен спорт. Тя е двукратен национален шампион – и в състезанията по прескачане на препятствия, и в категорията „млад ездач“. През 2018 г. Петр Келнер й купува два коня от конюшнята на известния немски предприемач и бивш конен състезател – Паул Шокемюле. Конете си имат респектиращи имена – Silverstone G и Catch Me If You Can. До преди да станат собственост на Келнер, с тях се състезава немската ездачка Лора Клафаке. За коня Catch Me If You Can се появява информация, че е струвал около четвърт милиард крони.

Фондация „Семейство Келнер“

През 2009 г. Рената и Петр Келнер създават семейна фондация, като две години по-късно я обединяват с друга тяхна организация Educa, която до онзи момент е отпускала стипендии на ученици от гимназията Open Gate. Фондацията „Семейство Келнер“ продължава мисията на Educa, подкрепяйки талантливи деца, които или растат в социални институции, или семействата им са изправени пред тежки икономически предизвикателства. Малко по-късно фондацията на Келнер започва да разработва проект „Да помогнем на училищата да успеят“, имащ за цел да подобри качеството на преподаване в държавните начални училища в Чешката република, както и да подкрепи учителите в подобряване на квалификацията им.

Фондацията предоставя и на мотивирани абитуриенти с недостатъчно доходи безвъзмездни средства да продължат да учат в международни университети. На тези студенти се покриват не само таксите за университета, но и пътните разходи до чуждото висше учебно заведение. Предоставят им се и стипендии, с които да могат да посрещнат ежедневните си нужди по време на цялото следване. Благодарение на тези стипендии всяка година около 60 младежи заминават да учат в чужбина. Подобна възможност съществува и за талантливи първокурсници с финансови проблеми, избрали да учат в чешките университети.

Фондация „Семейство Келнер“ развива проекти и в сферата на науката.

Те предвиждат безвъзмездно предоставяне на грантове за лаборатории на големи светила в чешката медицинска наука, признати и на световно ниво. Подпомагат се и току-що завършили студенти по медицина, които искат да се развиват в сферата на науката. На тях им се отпускат стипендии за стажове в известни научни центрове, разработващи нови лечения и лекарства.

Ян Брабек.

По-конкретно „Семейство Келнер“ подпомага екипа на Ян Брабек от Карловия университет, който изследва в лабораторията си развиването метастазни отлагания – водещата причина за високата смъртност при пациенти с рак. Брабек и колегите му вярват, че в бъдеще ще допринесат за лечението на онкологичните заболявания.

Иржи Бартек.

Друга подкрепяна лаборатория е тази на Иржи Бартек. Тя се намира в Датския център за онкологични изследвания в Копенхаген. В него Бартек и екипът му са открили и описали естествените бариери, които пречат на нормалните клетки да се превърнат в злокачествени. Работата им е повлияла положително диагностиката и лечението на различни онкологични заболявания. Иржи Бартек е смятан за единствения потенциален кандидат на Чехия за Нобелова награда за медицина и физиология. Той има близо 27 000 цитирания в престижни медицински списания и е автор на около 400 научни статии. Бартек разработва лекарствени препарати, които са съобразени с различните специфики в заболяването на отделните пациенти с тумори.

Ярослав Трукса.

Последният научен проект, който подкрепя „Семейство Келнер“, са изследванията на Ярослав Трукса в Института по биотехнологии в Чешката академия на науките. Той и екипът му изследват как, образно казано, туморните клетки се „маскират“ и по този начин не могат да бъдат повлияни от химиотерапията.

Тони Крег сред свои скулптури.

Не на последно място фондация „Семейство Келнер“ подкрепя и проекти в сферата на културата. Тя е купила осем скулптури и инсталации на световноизвестния британски скулптор Тони Крег. Днес те могат да бъдат видени в Прага, в открито публично пространство, към което е обособена и детска площадка.