Котките – любимият домашен любимец на художниците-гении?

На 8-ми август е Международният ден на котките. Журналисти от руския сайт „Коммерсанть“ в духа на Михаил Булгаков, който включва специален персонаж в прочутия си роман „Майстора и Маргарита“ – котарака Бегемот, разказват как известни художници увековечават мяукащия домашен любимец.

 

Анди Уорхол от дете обичал котки. Когато заедно с майка си се преместили от Питсбърг в Ню Йорк, не пропуснали да вземат и сиамската котка Естер. За да не е самотна, Уорхол й взел котарак на име Сам. На тях им се родили котенца, които Уорхол до едно нарекъл „Сам“. Не му стига това, но и довличал у дом де що види бездомни котета. Така в един момент майка му се „обзавела“ с 25 „Самчовци“. Уорхол не му мислил много, а издал книга с акварели в ограничен тираж. Тя носела заглавието „25 котета на име Сам и една синя котка“. След това Уорхол започнал да раздава котетата на приятели и всеки подарен домашен любимец бил придружаван и от един брой от книгата.

В края на XIX и началото на ХХ век художникът Луис Уейн, известен британски илюстратор на детски книжки, привлича любопитството на аудиторията си с любовта си към опашатите домашни любимци. Той се грижи за голям брой котки в дома си и постоянно ги рисува. Наричат го портретиста на котешкото общество. Зевзеци се шегуват, че ако британските котки не изглеждат като тези на Луис Уейн, те се чувстват ужасно и се срамуват от себе си. Желанието, с което Уейн рисува котки, е пословично – дори и в психиатрията, където го приемат, за да го лекуват от шизофрения, той продължава да им прави портрети. Картините му се изучават от психиатрите, за да изследват проявите на болестта му.

Густав Климт се  грижел в ателието си за минимум осем котки, на които давал пълна свобода да тичат, където си поискат. Неговият приятел – изкуствоведът Артър Рьослер, записал следния разговор в спомените си: „Защо им даваш толкова голяма свобода?“ А отговорът бил: „Изобщо не се притеснявам – дори и да напикаят всичките ми картини, само ще разполагат с една идея по-ярка боя.“

Любопитна подробност е, че върху една картина на Климт бил открит странен отпечатък – и след разследване се оказало, че това е котешка лапа.