Коледни традиции по света

Най-странните, очарователни  и любопитни коледни и новогодишни обичаи.

 

 

 

 

1. Козата Йевле (Gävle), Швеция

Всяка година прочутата сламена коза се издига на площада на замъка Йелве за първия Адвент, който честват Католическата църква и някои протестантски общности. Най-вероятно този коледен обичай е вдъхновен от старите езически вярвания, защото, след като построят сламената фигура,  хората я изгарят. От 1966-а, годината на първото честване, козата успешно е изгаряна 29 пъти, като последният е бил през 2016 година.

2. С ролери на църква, Венецуела

Венецуелците имат много интересен начин за отбелязване на Рождество Христово. Ежегодно в Каракас, столицата на Венецуела, жителите отиват на църква за сутрешната празнична литургия. На пръв поглед няма нищо по-нормално от това, ако не беше чудатият начин, по който се придвижват местните жители – с ролкови кънки! Нещо повече – всички централни улици на града се затварят за автомобили, за да могат вярващите да отидат необезпокоявани на черква. След литургията се енориашите се прибират по домовете си, за да се гощават с вкусни тамалес, които са подобни на сармите, но се приготвят с кайма и кори от царевично брашно.

3. Крампус, Австрия

Злият съучастник на Свети Николай, Крампус, е демонично същество от австрийските народни обичаи. На Никулден, когато светецът награждава послушните деца, Крампус отвлича непослушните с големия си чувал, подобно на българския Торбалан. През първата седмица на декември младите мъже се преобличат като него и плашат дечурлигата със страшни маски, дрънчащи камбанки и вериги. Тази традиция се е разпространила и в съседните на Австрия държави.

4. Фестивал на гигантските фенери, Филипини

Сан Фернандо, християнската столица на Филипините, всяка година е домакин на прочутия традиционен фестивал с гигантски фенери (лантерни). Тържеството, празнувано в неделята преди Бъдни вечер, привлича множество туристи и местни, които се възхищават на майсторлъка на участниците. Лантерните се изработват от най-различни материали и са доста големи, въпреки че в миналото изработката им била  много по-проста. Сега са осветени с електрически крушки, вместо със свещи, и блестят като шарки на калейдоскоп.

5. Скритите метли, Норвегия

Тази традиция определено е сред най-странните в Европа. Норвежците крият метлите си на Бъдни вечер заради поверието, че някоя вещица или зъл дух ще ги открадне ще ги използва като транспортно средство. За средновековните хора това било нещо напълно естествено. В наши дни обичаят продължава да е актуален, въпреки напредъка на технологиите.

6. Денят на свещичките, Колумбия

Колумбийците правят малки хартиени лантерни, с които украсяват домовете си. По този начин отбелязват началото на празничния сезон и отдават почит на Богородица и Непорочното ѝ зачатие. Традицията се разраства с бързи темпове и вече е обхванала цялата страна, но най-впечатляваща е гледката в град Кимбая. Там цели квартали се състезават помежду си в създаването най-уникалната композиция от малки хартиени свещички.

7. Коледните момчета, Исландия

Исландските коледари се появяват винаги, когато остават само 13 дни до Рождество Христово. Всяка вечер децата оставят до прозорците най-хубавите си обувки, за да може един от тринадесетте коледари да им остави по нещо: за добрите – подаръци, а за лошите – развалени картофи. Момченцата са облечени в традиционни носии и въпреки че като цяло са дружелюбни, обичат да правят и бели. Името на всяко от тях подсказва пакостите, с които е прочуто:  Stekkjastaur, който краде вълната и млякото на овцете, Giljagaur, който краде кравето мляко, Stúfur, който краде остатъците от храната, Þvörusleikir, който ближе лъжиците, Pottaskefill, който драска по кухненските съдове, Askasleikir, който ближе купите, Hurðaskellir, който затръшва вратите, Skyrgámur, който краде традиционния скир, Bjúgnakrækir, който краде наденичките, Gluggagægir, който шпионира през прозореца, Gáttaþefur, който души прага на дома, Ketkrókur, който краде месото и Kertasníkir, който краде свещите.

8. Зимно светлинно шоу, Канада

Зимният Торонто отбелязва с традиционното светлинно шоу официалното начало на празничния сезон. Първото  се провежда през 1967 г. в чест на новопостроеното кметство и площада „Нейтън Филипс“ на града.  На Нова година коледното дърво и целият площад са осветяват от над 300 хил. LED лампички. Допълнително стотици фойерверки украсяват нощното небе.