Кейт Мидълтън с мисия за бъдещето на нацията

Докато неотдавна Меган Маркъл и принц Хари се отказаха да изпълняват кралските си задължения, Кейт Мидълтън и принц Уилям с пълна пара продължават да изпълняват ангажиментите си.

 

Кейт, която работи за постигането на амбициите си – по-справедлив старт за всички деца, независимо от техния социален произход, се надява да постави началото на най-големия дебат в историята на образованието, посветен на възпитанието и обучението в ранна възраст. Британците са призовани да участват в едномесечна онлайн анкета – „Големите пет въпроса“. А бъдещата кралица, която е посветила голяма част от официалните си ангажименти на децата, започна мини-национално турне, за да промотира кампанията на Бирмингам. Част от ангажиментите ѝ са в Лондон, Кардиф и Съри с надеждата да предизвика възможно най-голям интерес.

Тридесет и осем годишната Кейт Мидълтън защитава тезата, която застъпват и немалко възпитатели – първите години в детската градина, а и в училище са ключови за бъдещото ни развитие като възрастни – те са важни и за здравето ни, и за начина ни на учене, и за усещането ни за щастие.
Ето защо Мидълтън обяви предварително: „Искам да чуя основните проблеми, засягащи британските семейства и общности, за да мога да насоча усилията си натам, където е най-необходимо“. Тя отбеляза и че много от най-трудните социални предизвикателства, пред които е изправено обществото, често могат да намерят своите обяснения с преживявания в ранна детска възраст. Макар че Кейт не е политик и не желае да влиза в политически пререкания или битки, нейната кауза е да освети проблема и да помогне да се постигне осезаема промяна.

Първата спирка от националното минитурне на херцогинята на Кеймбридж, продължаващо 24 часа, започна с посещение в MiniBrum – интерактивен детски миниград в научния музей в Бирмингам. Там, в миниградчето, Кейт, облечената със зелена риза и панталони с разкроени крачоли, направи обиколка, придружена от специален екскурзовод – осемгодишният Попи Джордан – „миникметът на града“.

Тя получи надлежна информация за случващото се от деца, посещаващи училището „Хенли Монтесори“ и детската занималня на „Сент Пол“ в Бирмингам.  След това херцогинята се срещна с родители, сред тях и Джована Флетчър, чиято инициатива „Щастлива майка – щастливо бебе“ ”има за цел да гарантира, че жените, наскоро станали майки, няма да се чувстват самотни и тъжни. Флетчър и майките обсъдиха с Кейт Мидълтън различни въпроси, свързани с родителството и ролята, която местните общности могат да играят в помощ на родителките.

Херцогинята сподели: „Това, което преживяваме от раждането си до 5-годишна възраст оформя мозъка ни, който се развива. Тези преживявания ни помагат на по-късен етап в живота да се справяме с трудностите,  да не влизаме в директен сблъсък с конфликтни ситуации, да ставаме по-устойчиви на различни дразнители и да издържаме на психически натоварвания. След като станах майка, видях и другата гледна точка“.

Анкетата, поръчана от Кралската фондация и проведена от Ipsos Mori, може да се попълни на www.5bigquestions.org.uk. Нейното основно послание е „всеки има роля“ в поставянето на основите на детството, а те имат ефект през целия живот. Петте въпроса са подбрани след срещи със семейства в цялата страна и изслушване на проблемите им, с които те ежедневно се сблъскват.  Резултатите от нея ще станат ясни през март и те ще определят следващите стъпки на херцогинята.

По всичко личи, че нито кралските ангажименти тежат на Кейт Мидълтън, нито съжалява за сегашната си позиция, за разлика от други членове на кралското семейство…