Кавалджията Владимир Величков е предложен за „Грами“

До края на септември се правят предложения за наградите „Грами“.

След това те ще минат през различни журита, за да може на 4 февруари 2024 г. в Лос Анджелис да бъдат обявени официалните номинации.

Това обясни кавалджията Владимир Величков, който е номиниран за „Грами“ от най-голямата платформа за етномузика в света – бизараната в Торонто Ethnocloud. По-конкретно причината да се състезава за престижната награда е албумът му „Пробуждане“. Той е номиниран в две категории – за съвременен музикален албум и за глобал.

„Това е голямо признание, както за мен, така и за цяла България“, признава Величков в интервю за Българското национално радио. Оттук нататък предстои жури от 12 000 души да си каже тежката дума.

Силните моменти в албума „Пробуждане“ са новото моделиране в звука на кавала, което постига Величков с много репетиции и без да използва, каквато и да било компютърна помощ. Той свири дори ударни инструменти с кавал и постига едно много характерно космическо свистене.

След като Величков разбрал за номинацията, той в продължение на близо 4 месеца подготвял документацията, тъй като всяка една пиеса трябва да е надлежно описана със съответните кодове и метаданни, доказващи уникалността на постижението на музиканта.

Величков, който е свирил с известни музиканти като Антони Дончев, Стоян Янкулов – Стунджи, Иво Папазов, Теодосий Спасов, Мат Купър и други, признава, че конкуренцията е чудовищна и самият факт, че е забелязан и предложен за „Грами“ е невероятен успех за него и за България.

Публиката у нас го познава и като един от музикантите в оркестър „Канарите“, като преподавател в Плевенското музикално училище и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а освен това и като основател на студентската група за етно джаз „Жарава“.

С музикантите от „Жарава“.

Величков споделя, че след като е станало известно, че от Ethnocloud са го номинирали за „Грами“ и композициите му са можели да бъдат чути в цял свят, той вече получава покани и за съвместни музикални проекти, и за участия в престижни конкурси.