На 22.09 – в световния ден за защита на слоновете – Фрося и Луиза ви чакат в зоологическата градина

На 22 септември – в Деня за защита на слоновете, си планирайте в близкия месец да посетите зоологическата градина.

Причината – тя вече може да се похвали с два индийски слона, които пристигнаха само преди дни. Това са двете женски индийски слоници Фрося и Луиза.

Те пристигнаха в Софийския зоопарк на 20 септември след двудневно пътуване със специализиран транспорт. Изминали са над 1500 км от германския град Аугсбург.

В новия им дом в софийската Зоологическа градина – в зала „Гиганти“ са били разтоварени с кран.

В момента животните се успокояват след изтощителното транспортиране и свикват с новия си дом, затова няма да може да ги видите още тези дни. Периодът на адаптация и аклиматизация ще продължи, колкото е необходимо, уточняват от столичния зоопарк.

Фрося и Луиза в зоологическата градина в Аугсбург

С Фрося и Луиза са пътували и техните гледачи от зоопарка в Аугсбург, като те ще останат с животните още няколко дни.
Фрося и Луиза са неразделни приятелки. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия. Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата
градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 година. Там попада и Фрося през 1988 година. От момента, в който се запознават, те са неразделни.

През 2020 г. те заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в Tierpark Berlin.


И двата слона са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност. Луиза е
доминантна, много внимателна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във
вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си.

И двете много обичат водата. Харесва им да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани.

В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени условия за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.
Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на
Европейската племенна книга за азиатските слонове.

Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60-годишна възраст в края на 2021 година. Зоологическа градина–София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.