Какво може да се скрие в стар вестник на тавана?

Вероятно ви се е случвало, докато по време на почивката разчиствате мазето или тавана, изведнъж да попаднете на неочаквана находка! На нещо специално, увито в стар вестник. За подобен  случай във Великобритания ще ви разкажем накратко.

Находката е униформа на пилот от Кралските военновъздушни сили от Втората световна война. Такъв модел бил носен до 1943 година. Дрехата била увита в стари вестници от 1951 година – Daily Express и Burton Mail. Откритието е направено в къща в село в Източен Стафордшър, в Англия. „Пакетът“ стоял непокътнат цели 70 години.

Горната част на униформата е с месингови копчета и колан, като на един от ръкавите е зашита емблема с витло с три лопатки, което според познавачи е знак, че дрехата е била носена от старши пилот.

Хората, намерили пакета, смятат, че униформата е принадлежала на човека, живял във въпросната къща, или на някого от братята му. За съжаление това предположение не може да се потвърди, защото мъжът наскоро починал.

Униформата е предложена на аукционна къща, където останали много доволни.  „Това е прекрасно парче от военната история, което все още е в добро състояние и дори може да се носи“ – коментират от аукционната къща.

Пилоти от Кралските военновъздушни сили през Втората световна война.

Като с машина на времето

 

И вестниците, в които е увита униформата – Daily Express и Burton Mail – също са ценен документ за времето.

В Burton Mail от 20 ноември 1951 г., например, има информация, че се продава мотоциклет за 59 паунда. Има и обява за работа в местна банка, като специално е уточнено, че се търси „касиерка“. Реклама на откъснатата страница от Burton Mail поставя въпроса: „Нима съпругът ви заслужава само препечена филийка?“ и призовава съпругите да подсилят закуската на половинката си с протеини.

Страницата на Daily Express, с която е завита униформата, е от 22 ноември 1951 година. На нея може да се прочете статия със заглавие „Какво търси шефът в идеалната секретарка“. В нея дебело е подчертано, че секретарките трябва да избягват червения лак за нокти и да знаят какви бисквитки се сервират към чая.

От аукционната къща подчертават, че четенето на стари вестници е любопитен урок по социална история. А униформата предстои да бъде продадена на търг следващия месец – на 24 септември. Като ще започне да се предлага на цена между 200 и 300 паунда.