Какво и как да дезинфекцирате в автомобила си

Автомобилът потенциално може да се превърне в огнище за разпространяване на коронавируса, който оцелява твърде дълго върху пластмаса и стомана. Предлагаме ви начини, чрез  които сами да решите проблема.

 

Както неотдавна изясниха учените, коронавирусът запазва най-дълго активността си върху пластмаса и стомана – точно тези материали, които са твърде много във всеки автомобил. Върху тях причинителите на инфекция могат да живеят до две и половина седмици. Впрочем, това не винаги означава, че вирусът е още жизнеспособен.

Американското издание The New England Medical Journal  публикува изследване, в което се тества колко дълго вирусът може да остане стабилен върху различни повърхности в контролирани лабораторни условия. Оказа се, че той може да бъде открит върху меден метал в диапазон до четири часа, върху картон – до 24 часа, върху пластмаса и стомана – до 72 часа. На пръв поглед, от това може да се направи извода, че една тридневна карантина на автомобила би решила проблема, но никой не дава абсолютна гаранция за това.

Как да го направим сами

Единно мнения по въпроса как трябва да  се почистват колите в сегашната ситуация на пандемия – няма. Но експертите от американската анализаторска компания Kelley Blue Book (KBB, публикува маркетингови изследвания на автомобилния пазар), дадоха своите препоръки, след като се запознаха с редица научни работи и опита на китайските автомобилисти.

Преди всичко те съветват да използвате обикновен медицински дезинфектант и дезинфекциращи кърпички. С тях трябва редовно да се почистват местата, които докосвате с ръце в купето и външното тяло.

Особено често се налага да почиствате волана, според Carrentals.com концентрацията на микроби върху него може да бъде четири пъти по-висока, отколкото върху тоалетната седалка. След това трябва да обработите радиото, елементи за гласов контрол, круиз контрол, навигация, копчета за мигачи и шайба за миене на предно стъкло, както и скоростния лост.
Също така си струва да почистите подлакътниците на вратите, централната конзола, екрана на дисплея, държачите за чаши, всички ниши за вещи, каналите за климатика и дръжките на външните врати.

Какво не бива да се използва

Не прибягвайте до хлорни препарати или такива с водороден прекис. И двете химически вещества могат да ликвидират коронавируса, но също така да повредят винила и пластмасите, които се използват в повечето модерни автомобили.

„При никакви обстоятелства не използвайте почистващи средства на основата на амоняк. Той разрушава винила на таблото и го прави лепкав под въздействието на топлина и светлина” – отбелязват експертите КВВ.

Ако нямате под ръка дезинфекциращи салфетки или други почистващи средства, грижливото измиване с вода и сапун ще помогне да защитите повърхностите от коронавируса и други микроби. Но не си струва да се престаравате в тази дейност – прилагането на повече сила може наруши някои повърхностни покрития или бои. Разбира се, всичко това е добре да върши със защитна маска, ръкавици и очила. И най-добре си облечете по-стари дрехи.