Как живеят американските вицепрезиденти: разкошно, но не в Белия дом

Петдесет и шест годишната Камала Харис стана осмият вицепрезидент, който ще живее в имение с шест спални върху площ от 850 кв. метра на територията на Военноморската обсерватория. Според официалния уебсайт на Белия дом, къщата в стил кралица Ан е обявена за официална резиденция на вицепрезидента през 1974 година.

 

Домът, който Харис ще споделя с 56-годишния си съпруг Дъг Емхоф, се намира на територията на все още действащата Военноморска обсерватория на САЩ. Става дума за бяла триетажна сграда със син покрив и зелени капаци, направена от тухли и дърво, която има кръгла веранда и кула.

На приземния етаж са разположени трапезария с камина, килер-кухня, преработена от семейството на вицепрезидента Дик Чейни, приемна с камина, всекидневна със заоблени ъгли, още една всекидневна, две стаи за почивка и градинска стая, както и гараж, според плана на уебсайта на WhiteHouseMuseum.org.

На втория етаж има две спални, офис и кът за сядане, а на третия има четири допълнителни спални. Кухнята и помещенията за персонала са разположени в мазето. Според слуховете там има дори бункер.

Къщата е изпълнена с произведения на изкуство, включително керамика от Джоан Мондейл (съпруга на вицепрезидента Уолтър Мондейл), както и произведения, взаимствани от музеи като „Буйната пролет” на Хелън Франкенталер, „Сири” на Андрю Уайт и картини на Джордж Катлин …

Задният двор разполага с беседка, покрита с лоза и отопляем басейн, инсталиран от Чейни. Дървената дъска с надпис „Джо обича Джил Свети Валентин 2010“ е любезно предоставена от сегашния президент Джо Байдън. Байдън също така е организирал Градината на семейното наследство на вицепрезидентите през 2012 г., в която са изброени имената на семействата (и домашните им любимци), които са живели там.

Архитектът на окръг Колмубия Леон Е. Десез е построил дома през 1893 г. за началника на военноморската обсерватория на САЩ. Тогава това е струвало 20 хил. долара, което след изчисляването на инфлацията е еквивалент на 575 000 долара днес. През 1923 г. началникът на военноморските операции се настанява в къщата, защото я намира за изключително красива. Оттогава в сградата са инвестирани милиони долари за ремонти, частично финансирани от Фонда за резиденция на вицепрезидента, създаден от вицепрезидента Дан Куейл през 1991 година.

През 2018-а вицепрезидентът Майк Пенс е похарчил 122 хил. долара за ремонти и обзавеждане на жилището, показват данъчните доклади.

Къщата беше превърната в официална резиденция на вицепрезидента, когато цените на жилищата близо до Вашингтон се превърнаха в тежест за вицепрезидентите по време на управлението на  Ричард Никсън.

Жителите на резиденцията, включително Мондалес, Корс и Буши, с желание разказват колко е приятно да се живее в нея, а съпругата на Ал Гор, Типър Гор, я нарече „невероятно място“.

Остава да разберем дали Военноморската обсерватория ще отговаря на стандартите на Камала Харис, която притежава портфолио от недвижими имоти на стойност 8 млн. долара, но и тя може да внесе собствен дизайнерски щрих в резиденцията на вицепрезидента.