Как в Канада превърнаха стари вагони в бутиков хотел

В северноамериканската държава любителите на железниците и романтиката могат да отседнат в прекрасен старовремски влак от  миналия век. Бутиковият хотел се нарича Train Station Inn и се помещава в бившата гара на селцето Татамагуш, провинция Нова Скотия. Разказваме ви за чара и историята на този необикновен влак-хотел.

 

От всички страни на бутиковия хотел Train Station Inn може да се радвате на красивата канадска природа до залива Татамагуш. Вагоните му (два товарни и седем пътнически), произведени през годините между 1911-а и 1978-а, са превърнати в уютни стаи, като всяка една от тях разполага със собствена баня, климатик, кабелна телевизия и интересни предмети – тип сувенири от канадските железопътни линии.

Някои от стаите-вагони разполагат и със собствена малка кухня и платформа – идеално място, където да се насладите на чаша топло кафе, любувайки се на околността.

Във вагон-ресторанта – датиращ от 1928-а – освен да се заситите с вкусното дневно обедно или вечерно меню, можете и да се насладите на живата музика, идваща от перона.

Посетителите също така ще могат да хапнат и пийнат в отсрещното заведение Jitney Café, помещаващо се в сградата на старата гара. И двете места са отворени от средната на май до средата на октомври, но – заради COVID-19 – временно предлагат само храна за вкъщи.

Jitney Café.

В интерес на истината, преди да се превърне в място за отдих, гарата се използва активно в периода от 1887 г. до 1986 година. Нейният сегашен собственик е Джеймс Льо Френ, който я купува, за да я спаси от събаряне, тъй като всички пътнически и товарни услуги били преустановени.

Джеймс Льо Френ.

Тогава гордият собственик бил само на 18 години, но крехката му възраст не го спряла след известно време да вземе решението да превърне гарата в хотел. През 1989-а, след двегодишен ремонт, и последните релси били премахнати, а хотелът Train Station Inn официално отворил врати.

Впрочем Татамагуш е част от така наречената Трансканадска пътека (Trans Canada Trail), по-късно преименувана на Голямата пътека (The Great Trail). Тя представлява огромна система от пътни платна, зелени и водни пътища, които се разпростират на 24 хил. км. през цяла Канада – от Атлантическия до Тихия и Арктическия океан. За мнозина това е най-голямата такава в света.

Трансканадска пътека.

Може да се настаните до 4-ма души във вагон, като цените варират от 129 до 189 канадски долара за нощувка (между 161-237 лева). Във вагоните с номера 4, 5 и 7 можете да вземете със себе си и вашия домашен любимец срещу допълнително заплащане от 25 долара на вечер (допуска се само един домашен любимец на вагон).

Важно е да се спомене, че по време на настоящата пандемия от коронавирус, Канада е поставила свои собствени ограничения за пътуване. Затова е най-добре да проучите какви са изискванията за пристигащите от всяка една държава, преди да резервирате вълшебния си престой в Train Station Inn.