Как създателят на автомобила на Джеймс Бонд и съпругата му станаха милиардери

Бившият дизайнер на Aston Martin и BMW Хенрик Фискер реши да предизвика отново Илън Мъск след краха на първото си начинание. Фискер обещава да създаде SUV с батерии, по-просторен и по-евтин от кросоувъра Tesla Model Y. Тайното оръжие на дизайнера е неговата съпруга.

 

Хенрик Фискер изглежда такау сякаш току-що е преминал кастинг в Холивуд за главната роля на известен европейски дизайнер на автомобили. Високият, русокос и  красив 57-годишен датчанин се прочу извън автомобилната индустрия през 1999-а, когато проектира сребърното BMW Z8 Cabriolet Roadster за Джеймс Бонд, изигран от Пиърс Броснан във филма „Само един свят не стига”.

В началото на 2000-те Фискер ръководи известното дизайнерско студио Aston Martin, а по-късно става консултант по дизайна в Tesla на Илън Мъск. През 2007-а основава компанията си  Fisker Automotive, която произвежда едно от първите електрически превозни средства в света, преди да претърпи крах шест години по-късно.

Сега той се завърна, но с три основни промени. На първо място, Фискер вече има значим партньор – Гита Гупта Фискер, която е негова съпруга, както и съосновател и финансов директор на компанията му Fisker Inc. Второ, новата му фирма е регистрирана на фондовата борса: през октомври 2020-а тя събра над 1 млрд. долара при първичното публично предлагане на акциите. И накрая, цената на ценните книжа на Fisker нарасна с над 50% след публичния дебют на компанията, правейки Хенрик и Гита доларови милиардери. В автомобилната индустрия вече има водещи компании, управлявани от баща и син или брат и сестра. Но главният изпълнителен директор и финансовият директор на Fisker са първите съпрузи на ръководни длъжности в бързо променящия се сектор.

„Двамата имаме много различни подходи в работа. Бих казала, че функционираме почти като  дясното и лявото полукълбо на мозъка. – казва 46-годишната Гита. – Дясното полукълбо е отговорно за творчеството и това е Хенрик. А лявото полукълбо – за анализа на данните. С това се занимавам аз”.

Подобно разделение на труда се оказа ефективно. Да вземем Fisker Ocean, джип с батерии, който двойката обещава да започне да продава през 2022 г. за около 38 хил. долара. „Една от задачите на Гита е да поддържа възможно най-ниски разходи, – казва Хенрик, който е главен изпълнителен директор на Fisker. – А една от моите цели е да се уверя, че имаме наистина невероятен продукт.“

BMW Z8 Cabriolet Roadster проектиран от Фискер.

Хенрик твърди, че не е създал компанията, за да забогатее. „Никога не съм се занимавал с коли заради парите. Майка ми искаше да стана зъболекар ”, казва той.

Двойката се стреми да запази значителен дял в новата компания, за да може да влияе на нейната съдба. Именно това провали Фискер в предишното му начинание – Fisker Automotive,  което беше притежание най-вече на на инвеститори, включително държавния фонд на Катар и водещи рискови капиталисти от Силициевата долина. Тогава Фискер трябваше да научи един труден урок –  да, той беше директор по дизайна, главен изпълнителен директор и член на борда на компанията, но му липсваше ключовият статут на собственик.

„Фискер нямаше нито един дял във Fisker Automotive, – казва Гита. – Собствеността върху акциите е единственият начин да се повлияе за взимане на правилните решения. Ето защо за нас беше изключително важно да запазим специалното си право на глас. Не искаме повторение на миналата история, когато външни хора започнаха да вземат решения”.

Семейство Фискер нарича ​​новия си проект „производство на цифрови автомобили“. За да намали разходите, компанията възлага производството на изпълнители, вместо да изгражда собствени фабрики. Повечето ключови компоненти, включително батерии и електрически двигатели, Fisker купува от външни доставчици. През октомври 2020-а производителят на части Magna, който освен това изработва автомобили за BMW, Daimler, Jaguar Land Rover и Toyota, сключи договор за партньорство с Fisker и ще произвежда Ocean в завода си в Грац, Австрия. Съгласно условията на сделката Magna придоби 6% от Fisker.

Хенрик е звезда в автомобилната индустрия, но опитът на Гита е не по-малко впечатляващ. Родена в Индия, тя е завършила природни науки и има докторска степен в биотехнологиите, която получава от университета в Кеймбридж, където е и лауреат на Newton International Fellowships. Гита започва кариерата си в международни инвестиции в Lloyds Banking Group, а след това инвестира в интерес на богат клиент в продължение на няколко години. С бъдещия си съпруг се запознава по време на пътуването му до Лондон през 2011-а, малко преди ситуацията във Fisker Automotive рязко да се влоши. Двамата се женят през 2012-а.

Електрическият Fisker Ocean ще започне да се продава 2022 година.

Съпрузите признават, че през последните няколко години са работили без почивка, за да основат своята компания. По време на пандемията те продължават да работят в дома си в Западен Холивуд, където имат отделни офиси,  така че „да не се ритат под масата“, както казва Хенрик.