Как компании от модния бранш се възползват от рециклирането

Нидерландската компания Fruitleather всяка седмица събира около 1500 плода манго, които превръща в специална екокожа. Разказваме ви, както за нейния любопитен опит, така и за практиките на още няколко модни компании.

 

Мангото става кожа

Fruitleather първо премахва костилките на мангото и след това натрошава плодовете на каша. След това смесва пулпа с няколко добавки, за да ги превърне в особена смес, приличаща на кожа. Тази смес се изсипва в тави,сякаш ще се пече и се заглажда. След това тавите се поставят за една нощ в дехидратор. После в сместа се добавят смоли и тя се покрива със защитна глазура.

С различни машини се пресова, като в резултат на това се оформят отделни листове, които се закачват на решетки, за да изсъхнат напълно. Листовете се щамповат по специален начин, за да приличат съвсем на екокожа и в този вид се продават на дизайнери по целия свят. Те, от своя страна, правят от тях портмонета и обувки.

Кенчета се превръщат в чанти

Годишно се изхвърлят близо 180 млрд. кенчета. Горната част на кенчето – по-точно неговата отварачка – може да се използва за създаването на дизайнерска чанти. Като за начало изхвърлените кенчета се събират, после им се махат отварачките. Те старателно се измиват, сушат и боядисват. След това всичките тези отделни елементи се зашиват така, сякаш някой плете с тях на една кука.

След 8-часово плетене и нанизване на 1252 отварачки ще разполагате с елегантна чанта Bellani. Този дамски артикул се предлага в различни размери и цената му е между 50 и 918 долара.

Пожарникарски маркучи се превръщат в чанти

Всяка година от лондонската пожарна се изхвърлят 4 тона стари, повредени маркучи, които не стават за използване. От 2005 г. насам Крес Уеслинг и нейният бизнес партньор Елвис събират старите маркучи и ги превръщат в ръчно изработени луксозни чанти и аксесоари.

Те даряват 50% от печалбата си на благотворителни организации. Материалът, от който е направен маркучът, е нитрилен каучук, който е топло- и водоустойчив. Елвис и Крес първо много добре почистват маркучите, след което ги нарязват на парчета и от парчетата правят своеобразен пачуърк. По този начин те са „спасили от изхвърляне“ близо 200 тона маркучи, чували за кафе и чай.

Найлонови торбички се превръщат в найлонова прежда

Можете да плетете на една кука, използвайки найлонови торбички, които преди това нарязвате на лентички. Важно е да завържете лентичките и така да получите едно цяло найлоново кълбо.

Пътека, изтъкана от найлонова прежда.

Неговите цветове и багри ще създадат уникални шарки на модела, който ще изплетете. Това се практикува от различни артисти на свободна практика, изкушени от екоколекции.

Пластмасови бутилки се превръщат в маратонки

От 2015 г. компанията Adidas, в партньорство с екологичната организация Parley for the Oceans, използва пластмасовите боклуци, извадени от морето, при изработването на различни елементи в спортното ѝ облекло. Adidas използват пластмасовите бутилки, които съдържат полиетилентерефталат или PET, по следния начин – те организират събирането на отпадъците и закарването им в завод за рециклиране.

Там бутилките биват смачкани, измити и изсушени с цел да се превърнат в малки пластмасови люспи. После тези люспи се нагряват, изсушават, охлаждат и нарязват на малки пелети. Тези пелети са като смола, от която се изтеглят нишки – конци, изключително подходящи за шиене на маратонки и спортно облекло. От Adidas вече с гордост обявяват, че в над 50% от облеклото и обувките си използват рециклиран полиестер. Амбицията им е до 2024 г. да използват такъв материал в 100% от продукцията си.

Пластмасови бутилки стават гривнички

Компанията 4Ocean продава онлайн гривнички, с които обещава да почисти океаните. От 2017 г. насам тя е произвела хиляди гривни от рециклирани пластмасови боклуци, извадени от водата, и след като ги е продала, е спечелила над 17 млн. паунда.

Тъй като производството на една гривничка струва по-малко от цената, на която тя се продава (обичайно природозащитниците си ги купуват за около 20 долара), определен процент от разликата в сумата се дарява на организации, почистващи плажните ивици и морските повърхности. От 4Ocean отбелязват, че освен за каузата си – по-чисти брегове, те се борят и за още една голяма цел – осигуряват работни места на хиляди хора – едните чистят плажовете и водата, а другите създават аксесоари.