Как известната телевизионна водеща Елън Дедженеръс изведнъж се оказа токсична

От няколко години американската телевизионна водеща Елън Дедженеръс  си има проблеми – имиджът й на добронамерен, оптимистичен и ведър събеседник – все повече се пропуква. За това трябва да „обвинява“ най-вече собственото си поведение. Голямата новина от последните дни са твърденията на нейни служители, които я обвиняват, че създава „токсична работна среда“, в която работещите са подложени на сексуален тормоз, заплахи и расистки нападки. Не на последно място и продуцентът й Warner Bros започна вътрешно разследване срещу нея. Проблемите не са от вчера. Ето кратка хронология:

 

 

22 ноември 2016 година: Кати Грифин обвинява Елън Дедженеръс,  че е злобна гаднярка

Комедийната актриса и носителка на награди „Еми“ и „Грами“ Кати Грифин, която е гостувала много отдавна в „Шоуто на Елън“ – през 1996 г., пише в мемоарите си, че има една „любима на всички американци телевизонна водеща“, която е „със злобен и гаден характер, за който целият Холивуд знае“. Грифин не й споменава името – само дава „сламки“ – водещата е руса, с къса коса. След това, докато рекламира книгата си Celebrity Run-Ins: My A-Z Index, Кати Грифин потвърждава, че жената, за която е говорила, е била Елън Дедженеръс. Месец по-късно споделя пред Hollywood Reporter, че Дедженеръс била единствената недоволна от начина, по който била представена в книгата. Тя й се обадила – нещо, което не било „особено забавно, когато става дума да ти звънне женски комиксов герой, който е влюбен в себе си и постиженията си“, казва Грифин. „Закани се да ме постави в подобна ситуация, но както знаете, аз не съм човек, на когото могат да затворят устата“, категорична бе Кати Грифин.

12 декември 2018 година: Дедженеръс не желае да я смятат за мила и добра

В интервю за „Ню Йорк Таймс“ Дедженеръс признава, че не желае хората да я смятат за мила и добра. „Имало е моменти, в които някой ми иска снимка. И след като си направя селфи и го пратя, ми задават въпрос: „ Но ти не танцуваш ли?“ На което отговарям: „Разбира се, че не танцувам. Вървя по улицата.“ Хората имат странни представи за мен. Честно казано, бих искала да напусна шоуто“, споделя Дедженеръс.

7 януари 2019 година: Телевизионната водеща настройва гей общността срещу себе си, канейки Кевин Харт в шоуто си

Кевин Харт е известен американски комик, познат с ролята си в „Джуманджи: Добре дошли в джунглата“. В края на 2018 г. той отказва да води церемонията по връчването на наградите „Оскар“, тъй като малко преди това припомнят негови неуместни хомофобски коментари, правени в миналото. Дедженеръс, чието токшоу е рекламирано като първото, в което водещата е хомосексуална и не крие това, изненадващо помоли Американската филмова академия да убеди Кевин Харт да не се отказва от ангажимента си ида бъде водещ на церемонията по награждаването. Този ход изненада мнозина и редица представители на гей общността бяха силно възмутени.

6 октомври 2019 година: Дедженеръс  се оказва приятелка с президента Джордж Буш

По време на футболен мач между „Далас Каубойс“ и „Грийн Бей Пакърс“ Дедженеръс е снимана в компанията на някогашния президент Джордж Буш-младши. Малко по-късно тя обяснява, че с Буш са много добри приятели. Това отново предизвиква недоволство, тъй като администрацията на Буш е известна с враждебното си отношение към хомосексуалните.

По повод многото коментари около снимката, Дедженеръс обяви в ефир: „Джордж Буш ми е скъп приятел. Всъщност, аз съм приятелка с много хора, които не споделят моите убеждения. Всички сме различни, но тъжното е, че в последно време сякаш сме забравили, че различията между нас не трябва да се възприемат като проблем“.

На следващия ден писателят и комик Дан Шиън коментира в „Туитър“: Не трябва да се сърдим на Елън – лошото й предаване е само незначителна част от живота в Лос Анджелис.  Постът му бе посрещнат със завиден интерес.

27 ноември 2019 година: Дакота Джонсън хваща Дедженеръс в лъжа

В края на ноември 2019 г. актрисата Дакота Джонсън бе поканена да гостува на Елън Дедженеръс по повод 30-годишния си рожден ден. Сред въпросите около празника Дедженеръс изведнъж отбелязва, че не е била поканена на партито по случай снимките на „Петдесет нюанса сиво“ – еротичният филм, благодарение на който Джонсън печели световна известност.

„Всъщност,това не е истината, Елън“, репликира я Джонсън. Елън Дедженеръс не очаква подобна реакция, но бързо се окопитва и поставя въпроса: „А ти откъде знаеш, че съм била поканена?“ „Всички знаят. Попитай продуцента си – Джонатан“ – настоява Дакота Джонсън.

Април 2020 година: Част от екипа на предаването на Елън Дедженеръс се оплаква от лошо отношение в началото на пандемията

„По време на разгара на пандемията нас ни държаха в пълно неведение – не ни обясниха нито как ще работим в новите условия, нито дали това ще се отрази на заплатите ни. Никой не ни попита и какво ни е мнението в създаването на предаването да се включи нова за нас технологична компания, която има за цел да осигури възможности шоуто да се снима от дома на Елън. Ние, всъщност, сме против това.

16 юли 2020 година: Бивши и настоящи служители на Елън се оплакват от нейния расизъм

Кристи Лий Рандоли от „Бъзфийд“ се оплаква, че Елън не обича да наема в екипа си афроамериканци, а разбере ли, че някой има психични проблеми, се опитва да го уволни. Така постъпила със свой служител, който след опит за самоубийство прекарал известно време в психиатрия. Когато се завърнал от лечението, се оказало, че позицията, на която работел, била закрита.

Малко след критиките от средата на юли изпълнителните продуценти на предаването Ед Главин, Мери Конъли и Анди Ласнър излязоха с официално становище: „Ние сме шокирани от тези признания – с голяма болка научаваме, че член на нашето голямо продуцентско семейство е преживял такива отрицателни емоции, работейки заедно с нас. Обещаваме това повече да не се повтаря“.

27 юли 2020 година: Warner Bros решава да провери случващото се в шоуто на Елън Дедженеръс.

По информация на Variety в хода на проверката се търси конфликт на интереси сред работещите в предаването.

30 юли 2020 година: Дедженеръс се извини на екипа си

„Привет- аз съм Елън“, пише водещата в отворено писмо дома до екипа си. След което продължава „На първата среща с колегите си аз ги информирах –  моето предаване ще бъде място за щастие – място, на което никой никога няма да повишава тон и всички ще се отнасят един към друг с уважение – това е нещо, в което вярвам“.

За съжаление основните засегнати лица – Брад Гарет и Леа Томпсън – не останаха трогнати от извинението.

В същия ден от „Бъзфийд“ публикуваха втора статия, в която десетина бивши служители, работили по предаването на Елън, обявиха, че тя се е държала с тях по недопустим начин, като ги е унижавала. От компанията Warner Bros отказаха да коментират обвиненията, но посочиха, че в момента са предприели подходящи мерки за справяне с проблема. Тъмни облаци се струпват над главата на Елън Дедженеръс.