Как илюзионистът Дейвид Блейн полетя с 52 балона

Американският илюзионист Дейвид Блейн изпълни изключително рисков номер, наречен „Възнесение“. В продължение на час той летя над пустиня в Аризона, издигайки се на височина от около 7.6 км над земята, хванал в ръка 52 балона, пълни с хелий.

 

„Това е моето най-амбициозно и грандиозно постижение“ – обяви гордо Блейн.

„Всеки трик, който някога съм изпълнявал, е бил свързан с проява на издръжливост и на преодоляване на някакви граници, които съм смятал за невъзможни за прекрачване“, казва Блейн във видео преди полета. „Но едва ли много хора мечтаят за подобно нещо“, продължава илюзионистът.

Полетът бе излъчен в канала му в YouTube, като зрителите можеха да проследят всеки момент – от подготовката до кацането, като във въздуха илюзионистът бе заснет с камера GoPro. За по-малко от ден записът https://www.youtube.com/watch?v=QwzvNAAqH3g бе изгледан над 6.3 милиона пъти. По време на самото излъчване Дейвид Блейн е следван от 770 хиляди души.

Преди полета Блейн разговаря с дъщеря си Деса и й прави подарък. Първоначално се стреми да се издигне на височина от около 5500 метра, но в крайна сметка се издига на близо 7600 метра (около 7.6 км), след което скача с парашут. За да помогне на балоните да се издигнат, той до определен момент носи тежести, а след това ги пуска. След кацането първите му думи са: „Еха! Беше невероятно.“

За този един час във въздуха Блейн се подготвя в продължение на няколко години. Той тренира както всеки ден във фитнеса, така и овладява специални дихателни техники, благодарение на които високо във въздуха няма особени проблеми с дишането. Тренирайки за „Възнесение“, Блейн скача около 500 пъти с парашут и получава право да лети с балон. Но в действителност желанието на Блейн е отстрани всичко да изглежда много простичко – като в детските приказки – грабнал балоните от продавача на ъгъла на улицата и полетял високо в небесата.

И наистина полетът на Блейн изглежда лесен и безпроблемен – той успява да се издигне над пустинята без внезапни и резки движения. Единственият проблем е, че на него много му се искало да се приземи на една точно определена точка, но в крайна сметка кацнал близо до нея.

След края на акцията Блейн написа в профила си в „Инстаграм“: „Благодаря на страхотното ми семейство и на най-прекрасния екип, за какъвто дори не мога да мечтая. Вие направихте лудата ми идея възможна!“

Полетът му възхити десетки звезди, като сред въодушевените коментари в YouTube се четяха имената на изпълнители като Джъстин Тимбърлейк и на актьори като Гийом Кане.

Преди „Възнесение“ последната изява на Блейн, излъчена в YouTube, бе „Електрифицирано: винаги един милион волта“. Акцията му през 2012 г. продължи 72 часа, като тогава илюзионистът стоеше на колона, висока около шест метра, а около него седем генератора непрекъснато произвеждаха електрически заряд от 1 милион волта и повече. През това време Блейн нито ядеше, нито спеше. За да не го хване ток, той носеше специално облекло, тежащо 15 кг и тресящо се с него през нощта, когато заради лошото и студено време Блейн трепереше като лист.

Жизнените показатели на Блейн се изписваха на специален екран, а музикантите Фарел Уилямс и Андрю У.К. свиреха на специална клавиатура, контролираща генераторите. Акцията приключи на 8 октомври 2012 г., като илюзионистът веднага бе откаран в болница за медицински преглед. След като се посъвзе, Блейн подари два от генераторите на Центъра за наука „Свобода“ в щата Ню Джърси.